Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Porod doma - otevřený dopis čtenářkám

    25.9.2011, Monika Kadaňková

    Milé čtenářky, milí čtenáři,

    jistě jste zaznamenali právě probíhající souboj o domácí porody. Vzhledem k tomu, jaký humbuk se teď okolo této problematiky strhnul, mám potřebu se jasně vyjádřit. Jak vzniká nový život všichni víme, vajíčko, spermie a tak dále. O tom, že tyto pohlavní buňky patří výhradně matce a otci, se bavit nemusíme. Že jsou to především matka a otec, kdo má za ještě nenarozené dítě zodpovědnost, a komu jeho osud leží nejvíce na srdci, snad také nebude nikdo zpochybňovat. Proto mi, prosím, někdo vysvětlete, proč si stát na nenarozené děti dělá nárok, proč je chce "chránit" a bránit tak rodičkám v tom, aby porodily tam, kde mají pocit, že to bude pro ně a pro jejich dítě nejlepší? Proč stát žaluje porodní asistentky za "pokažené" domácí porody? Proč nenechá právo žaloby na rodičích? A otázka hlavní, proč to nejsou rodiče, kdo porodní asistentky žaluje pro pochybení či za smrt dítěte při domácím porodu? Možná proto, že mají pocit, že porodní asistentka udělala, co mohla? Možná proto, že se pro domácí porod rozhodli po zvážení všech možných alternativ, a teď zkrátka musí nést následky, ale nepotřebují obviňovat nikoho kromě sebe? A kolik je případů pochybení lékařů u porodu? Kolik smrtí zavinili špatným zásahem doktoři a nemocniční porodní asistentky? Že je velice obtížné vinu lékařů dokázat? Že je v našem státě obtížné lékaře žalovat a domoci se práva? Ano, je! Ale pokud jde o to, ukázat na někoho prstem a říct: „Ona za to může, ona je ta nezodpovědná hloupá husa, která rodila doma, a smrt jejího dítěte zavinila ta neprofesionální porodní asistentka!“, tak to najednou jdou média nemocnicím a státu na ruku, pere se špinavé prádlo, překrucují se medicínská fakta a veřejnost, většinou neschopná vytvořit si vlastní názor, jenom tupě přihlíží, a nakonec také pokývá hlavou a pomyslí si, že na tom zákazu domácích porodů něco bude.

    Prosím vás všechny, protože doufám, že se dokážete nad věcí trochu zamyslet, neberte domácí porody jako nebezpečné zlo, které je potřeba vymýtit. Nechci po nikom, aby je schvaloval, klidně si je odsuzujte, ale prosím, nechte ženám právo na výběr. Vydejme se cestou Holandska nebo Německa, kde jsou domácí porody hrazeny zdravotními pojišťovnami. Je potřeba vytvořit pro domácí porody pravidla, ne je postavit mimo zákon a ohrozit tak ty rodičky, které ani přes to nebudou chtít rodit v porodnici. Umožněme porodním asistentkám získat registraci a povolení k samostatnému vedení porodu, přinuťme je mít potřebné vybavení a vzdělání. Umožněme ženám přivést dítě na svět přirozenou cestou.

    A proč vlastně ženy nechtějí rodit v těch „bezpečných“ nemocnicích?

    Možná jim vadí zhusta úplná ztráta soukromí při jedné z neintimnějších chvil v životě ženy. Možná jim vadí naprosto zbytečné zásahy; jako například dnes již téměř rutinní podání umělého oxytocinu pro urychlení porodu, které ale vede k mnohem bolestivějším kontrakcím, rychlejší únavě matky a v nejhorších případech může vést až k akutnímu císařskému řezu. Ať už z důvodu poklesu ozev dítěte nebo proto, že matka je naprosto vyčerpaná a trpí mnohem silnějšími bolestmi než bez onoho „zázraku“. Možná, že matky nestojí o přílišnou intervenci porodních asistentek, nestojí o to, aby jim někdo skákal po břiše a pokoušel se riskantními a pro dítě potenciálně nebezpečnými hmaty pomoci k rychlejšímu porodu. Možná chtějí dítěti i sobě dopřát tolik času, kolik bude pro bezpečný porod potřeba. Možná chtějí po porodu nahřát dítě na svém vlastním těle a nevystavovat ho nemocničním bakteriím přítomným na vyhřívaných lůžkách.

    Jistě, všem nám v hlavě znějí ty příběhy, kdy lékaři dítě i matku doslova zachránili na poslední chvíli před jistou smrtí. Ale ptá se někdo, jak porod probíhal? Kdo ví, jaké zbytečné zásahy lékaři provedli, a proč vlastně museli matku i dítě na poslední chvíli zachraňovat? Nezpochybňuji roli lékařů u porodu, v mnoha případech by bez nich opravdu došlo k tragédii, ale pravdou je, že mnohdy zasahují naprosto zbytečně a pak musí řešit situaci, která by při porodu probíhajícím bez zásahů ani nemusela nastat.

    Prosím, nenechte se strhnout tou mediální masáží mířící proti domácím porodům a aspoň na chvíli se nad celou věcí zamyslete. Jedná se o další z typicky českých řešení situace a zákaz domácích porodů je krokem zpátky, ne vpřed.

    Související zdroje informací:


    Vaše nová redaktorka Monika Kadaňková

     

    Pozn.: Tento otevřený dopis vyjadřuje výhradně stanovisko a názory redaktorky. Redakce ani provozovatel veStylu.cz za něj nenese odpovědnost.

    Přečtěte si také: