Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nepříjemné, ale může se to stát: Jak vyhlásit osobní bankrot?

    4.5.2011, Lucie Kubátová

    Stěhování, koupě bytu, Vánoce či rozvod. V dnešní uspěchané době je jen málo situací, které člověk hravě zvládne řešit bez dostatečného finančního zázemí. Problém je, že lidí, kteří mohou suverénně mluvit o své finanční zajištěnosti, je poskrovnu. Řada z nich se tento stav pokouší změnit. Ačkoliv banky nejsou dnes ani zdaleka tak benevolentní jako kdysi, půjčku či hypotéku má přesto každý druhý. Mnoho lidí netuší, co dělat ve chvíli, kdy na dveře zaklepou exekutoři a věřitelé chtějí své peníze zpět.

     

    Často se stává, že v momentě, kdy si peníze půjčujete, nejste schopni zhodnotit finanční zátěž a nápor, který je s úvěrem neodmyslitelně spjat. Stačí jedinkrát vynechat splátku a už si domů chtě nechtě musíte pustit nevlídného exekutora. Pokud víte, že vám vaše dluhy rostou přes hlavu, je třeba poohlédnout se po možnostech oddlužení. Přebíjet půjčku půjčkou není moudré. Začátkem roku 2008 vešel v platnost takzvaný insolvenční zákon. Na základě tohoto zákona je možné podat ke krajskému soudu žádost o oddlužení fyzické osoby.

    Šanci na uznání vaší žádosti máte jedině tehdy, splňujete-li několik základních podmínek. Musíte mít minimálně dva úvěry u dvou různých věřitelů, máte-li například tři půjčky u stejného věřitele, insolvenční zákon se na vás nevztahuje. Odvolávat se na něj nemůžete ani ve chvíli, kdy je vaše hypotéka kryta zástavou. Banka či věřitel, který vám hypotéku poskytl, má právo zástavu prodat a splatit tak váš dluh.

    Uzná-li soud, že vaše žádost byla oprávněná a osobní bankrot je tudíž nevyhnutelný, čeká vás buďto oddlužení nebo konkurs. V prvním případě jste jako dlužník povinen splatit věřitelům během 5 let minimálně 30% z částky, kterou dlužíte. Pokud se soud rozhodne pro konkurs, veškerý váš majetek bude sepsán a následně rozprodán. Peníze z prodeje půjdou na konta vašich věřitelů.

    Je důležité uvědomit si, že vyhlášení osobního bankrotu a následné insolvenční řízení není kličkou, s jejíž pomocí se zbavíte dluhů. Pokud si nejste jisti, zda se na vás insolvenční zákon vztahuje, máte možnost využít online kalkulátor, s nímž si snadno ověříte, jak na tom s dluhy jste.

    Přečtěte si také: