Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Robotický vysavač - uklízení zábavou!

    19.12.2010, Markéta Vocetková

    Vánoce se nám kvapem blíží a velká většina lidí shání dárek na poslední chvíli. Proč nezkusit pomocníka do domácnosti? Naše životní tempo nám dovoluje jen velmi málo oddechu, a tu trochu, kterou máme, jen neradi věnujeme úklidu domácnosti. Vytírání podlahy, luxování a tepování koberců, vysátí převrhnutého květináče. Nebylo by krásné přijít domů a vidět, že všechna tato práce je již hotová? Nyní se sny stávají skutečností. Vše zvládne malý kulatý kamarád, který vás poslechne na slovo.

    O robotických vysavačích toho veřejnost zatím moc neví, a proto bychom vám je v tomto článku chtěli představit. Jedná se o malý plochý disk, vysávající a čistící za vás podlahu. Je vybaven prostorovými senzory, které po aktivaci robota zmapují plochu místnosti, jenž má být vyčištěna. Z nastudovaných údajů si robotický vysavač naplánuje trasu úklidu a vrhne se do práce. Pokud cestou narazí na předmět - překážku, například na nohu židle, obkrouží ji, a pokud to není možné, alespoň okolo ní zamete výsuvným kartáčkem. I přestože se překážkám vysavač vyhýbá, pokud máte v bytě křehké dekorace a kabely, je dobré zakoupit model s tzv. virtuální zdí. Virtuální zeď je malinká krabička, vysílající paprsek, zabraňující robotovi vstoupit do vyhraněného prostoru. Zabráníte tak robotovi vstupu do jiné místnosti, či ke křehké dekoraci.

    Robotické vysavače fungují na základě stupňovitého čištění. Podlahu nejprve čistí velkým kartáčem, poté přejde k menším kartáčkům určeným na čištění rohů a těžko dostupných míst. To ale není vše! Modely jsou vybaveny mikroutěrkami a speciálními mopy, které setřou i tu nejmenší nečistotu, jsou proto vhodné pro alergiky a mamky s miminky. Po vysátí podlahy vysavač ošetří povrch UV zářením, které ničí škodlivé bakterie a viry. Vybrané modely jsou schopny povrch i desinfikovat čisticími prostředky a tím tedy povrchy, zvláště koberce tepovat. Díky velkému kartáči je robotický vysavač schopen nahradit klasický ruční vysavač a vysát například i vysypanou hlínu z květináče.

    Je schopen vyčistit suché i mokré nečistoty, koberce i plovoucí podlahy. Při vybírání zvažte, zda nemáte ve svém bytě skleněnou podlahu či tmavou lesklou plochu. Tu bohužel robot těžko čistí, neboť odraz od podlahy mate jeho senzory a čidla. Máte strach, že váš mechanický miláček spadne ze schodů? Buďte bez obav. Čidla se postarají o jeho bezpečnost a před schody či prohlubněmi se zarazí a pokračuje jiným směrem.

    Jeho pohyb můžete kontrolovat, když jste doma, nebo svůj vysavač načasovat až týden dopředu a nechat ho dělat svou práci, když jste mimo svůj domov. Každý den tak přijdete do uklizené domácnosti. Po dokončení svého úkolu vysavač sám najde svoji nabíjecí stanici, uklidí se a nechá si dobít baterky.

    Pořád váháte nad pořízením robotického vysavače? Tady máte poslední třešničku na dortu! Svůj vysavač můžete řídit pomocí dálkového ovladače, podobně jako autíčko na dálkové ovládání, což dozajista ocení hlavně muži. Z luxování se stává zábava. A milé hospodyňky si vysavač jedním stiskem tlačítka přivolají kdykoliv se jim rozsype mouka, či rozlije mléko. Život je zase o něco snazší.

    Přečtěte si také: