Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak dobrovolně zapojit tatínka do péče o miminko?

    28.10.2010, Silva Pokorná

    Už dávno neplatí, že pro dítě je nejdůležitější matka. Pro vývoj vašeho potomka je neméně důležitý častý a intenzivní kontakt s otcem. Novorozenec ale obyčejně potřebuje nakojit, přebalit, spát nebo chovat. Nic z toho není pro chlapa právě činnost zábavná. Nehledě na to, že v kojení by tatínek jistě neuspěl a přebalování není právě příjemné. Pokud se ze začátku novopečený tatínek těchto aktivit účastnit nechce, nenuťte ho. A jak tedy na to?

    Začněte se zapojováním postupně a pozvolna. Na úvod postačí, když vám bude asistovat nebo se budete jen společně dívat, jak váš malý uzlíček spokojeně spinká. Nezapomeňte nechat partnera po příchodu z práce vydechnout. Pokud to jde, společně povečeřte a pak se pochlubte, co všechno už vaše děťátko umí. Ze začátku toho nebude moc, ale jakmile se začne miminko projevovat a tatínek uvidí zpětnou vazbu, bude se na společně strávený čas těšit.

    Dopřejte partnerovi čas, aby si na děťátko zvykl a postupně ho požádejte i o pomoc s přebalováním nebo koupáním. Častým problémem, proč pánové nechtějí s péčí o tak malé dítě pomáhat, je strach, že mu ublíží. Pokud se vám partnera nepodaří přesvědčit, že mu při nošení na rukou nebo koupání opravdu nezláme ručičky ani nožičky, požádejte o nepřímou pomoc. Tatínek může koupel připravit a po koupání vaničku uklidit. Určitě vám zvládne podat ručník, mastičky, plenu. Důležité je, aby byl zapojený a na blízku. Jen tak si s miminkem vybudují blízký vztah. Později se určitě osmělí a zvládne malé i přebalit nebo vykoupat.

    Není nutné stanovit přesný časový harmonogram a rozdělení úkolů. Najděte si čas, kdy si s partnerem o všem v klidu promluvíte. Za asistence řvoucího dítěte, nebo když jste oba vyčerpaní, se určitě nedomluvíte. Partnera neúkolujte, o pomoc ho požádejte a pravidelně se připomínejte. Časem se všichni tři sladíte a partnerova pomoc se stane samozřejmostí. Až začne dítě ťapat a hrát si na písku, bude to i pro tatínka zajímavější a vy si zaslouženě vydechnete.

    A najednou se vaše dítě bude tatínka samo dožadovat. Po příchodu z práce ho přivítá hlasitým jásotem a váš partner se místo k vám, s rozzářeným obličejem sklání k vašemu děťátku. Vás si najednou ani jeden nevšímá. Je to možná po celodenní péči trošku nespravedlivé, ale místo zklamání si udělejte kafíčko a v klidu prolistujte časopis.

    Přečtěte si také: