Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Cestování s dětmi, jak na to!

    7.9.2010, Silva Pokorná

    Fenoménem dnešní doby je cestovaní. A ani s pořízením dětí nám tahle radost nemusí být odepřena. Stačí najít zajímavý cíl, sbalit pár nezbytností, trochu odvahy, popadnout děti a vyrazit.

    Každé dítě je potřeba zaujmout, dítě potřebuje poznávat a hlavně hýbat se. Ideálním prostředkem pro uspokojení těchto potřeb je cestování. Autem se dostanete, kam potřebujete a nejste omezováni jízdním řádem. Můžete zastavit na jídlo, toaletu nebo na procházku. K cíli se dostanete poměrně rychle a můžete si vychutnat krásy vybrané destinace. Cestujete-li ale s opravdu malými dětmi a na delší vzdálenosti, mějte na paměti, že jsou hodně omezovány upnutím v autosedačce. Proto dělejte časté přestávky a dobu strávenou na cestě se snažte naplánovat na dobu spánku malého cestovatele. Přesun na místo určení tak bude méně stresující a rychlejší.

    Pokud ale nespěcháte a chcete z cestování udělat opravdový zážitek, zvolte autobus nebo vlak. Autobus starší děti určitě zvládnou a oproti vlaku máte víc možností na výběr cíle vaší cesty. Většina dálkových autobusů je v dnešní době vybavena klimatizací a toaletou. Nešetřete proto na jízdence a zvolte raději profesionálnější společnost. Nezapomeňte na svačinu a pitný režim.

    Největším dobrodružstvím je však jízda vlakem. Ani nejmenší děti tak nejsou omezované v pohybu a zážitků budou mít víc než dost. Z okna můžete sledovat nádhernou krajinu, nebo se můžete procházet, potkávat nové lidi a určitě i jiné děti. U vlaků třídy EuroCity je možné přímo do kupé umístit i kočárek s hlubokou korbou. U klasických starých vlaků je nutné kočárek složit nebo si domluvit přepravu ve speciálním vagónu. Na svých pochůzkách z vagónu do vagónu narazíte na jídelní vůz, kde se můžete občerstvit, takže s sebou nemusíte tahat velké zásoby. Vagóny prochází obsluha s pojízdným vozíkem a nabízí teplé a studené nápoje, bagety a sušenky. Ať už ale cestujete jakkoli, nezapomeňte s sebou vzít oblíbeného plyšáka nebo knížku.

    Nápadů na výlet se nabízí nepřeberné množství. Mnoho míst se v poslední době specializuje nabídkou právě pro rodiny s dětmi. Budují se bezbariérové přístupy a stezky vhodné pro vozíčkáře a děti v kočárku. České dráhy navíc nabízejí různé slevové karty a rodinné jízdenky.

    Přečtěte si také: