Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Hurá do vody

    7.4.2014, Lucie Nová

    Doba kdy jsou krátké sukně, šortky, vychladlé pivo a zmrzlina na denním pořádku, se nezadržitelně blíží. Na co se ale všichni těšíme ze všeho nejvíc, je možnost jít se ve vyprahlém horkém letním dni pořádně zchladit.

    Pokud i vy patříte do skupiny šťastlivců, kteří mají vlastní bazén na zahradě, máte jistě velikou výhodu. Fakt, že se nemusíte plahočit na už tak přeplněné veřejné koupaliště, zaplatit často přehnaně vysoké vstupné a ještě si mezi kupou lidí hledat ten maličký kousek dvou čtverečních metrů pro svou osušku, vám jistě závidí každý příznivec koupání. Spolu s tím se však spojuje spousta práce a značná suma peněz, kterou musíte vynaložit, abyste si tento luxus mohli po celou sezónu pořádně užít.

    Mechanické čištění

    Po zimně se váš bazén nejspíš vzhledově podobá spíše bažině, ve které by se dobře vedlo žábě nebo sumci. Před tím, než si i vy budete moci skočit šipku do krásně azurové vody, je nutné si bazén řádně připravit. Ať už jste ho měli přes zimu přikrytý nebo ne, čištění se nevyhnete. Je třeba odstranit usazeninu na dně a okrajích bazénu. Vylovit plovoucí větvičky, hmyz a veškeré nečistoty do něj napadené. Bez pomůcek typu: bazénový vysavač, síťka, teleskopická tyč apod. se určitě neobejdete. Internetový obchod Probazen.com nabízí řadu pomůcek nejen pro bazény, ale také například pro vaši vířivku či zahradní jezírko a to včetně krmiva pro okrasné rybičky.

    Chemické čištění

    Pokud jste již provedli mechanickou část čištění, následuje chemická. Přes to, že je váš bazén vyčištěn od všemožné napadené a usazené nečistoty a řas, dlouho by se bez řádného chemického ošetření neobešel. A vy určitě nechcete celou předchozí proceduru absolvovat znovu. Po tom, co je bazén napuštěn vodou, je třeba uvést do chodu filtrační zařízení, které bude vodu filtrovat a zamezí tak opětovnému znečištění vody. Na trhu se nabízí nejčastěji dva typy filtrace a to kartušová a písková.

    Trh také disponuje nejrůznější bazénovou chemií, která ničí různé druhy řas a bakterií s kterými plavat jistě nechcete. Často se stává, že i přes veškerá zabezpečení, která jste provedli, je voda ve vašem bazénu kalná. Neboli, neobsahuje již bakterie a není závadná, ale působí dosti nevkusně a neladí našemu oku. Proti tomuto případu se lze bránit vločkovači. Což jsou chemické prostředky, které na sebe naváží i ty nejmenší znečišťující látky. Shluknou se do takzvaných vloček, které již filtrace zachytí, nebo klesnou na dno, odkud je jednoduše vysajete.

    Průběžné čištění

    Proto, abyste se mohli koupat celé léto v krásně křišťálové a nezávadné vodě, je třeba se o ni starat a kontrolovat ji. Nezapomeňte proto pravidelně zajišťovat správnou hodnotu pH, která výsledně ovlivňuje životnost potrubních rozvodů a dalších komponent bazénu. Zároveň má také vliv na spotřebu chemikálií a tudíž ovlivní množství finančních prostředků, které do péče o váš bazén vložíte.

    Přečtěte si také: