Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak si správně vybrat spací pytel?

    11.10.2012, Klára Maratová

    Ať už jste milovníci outdoorových sportů nebo letních hudebních festivalů, správný výběr spacáku je pravděpodobně ta nejdůležitější věc, na kterou je třeba se zaměřit. I ta nejlepší akce se totiž může změnit v peklo na zemi, pokud se dobře nevyspíte.

    V dnešní době se na trhu vyskytuje celá řada různých typů spacích pytlů. Pokud uvažujete nad koupí nového spacáku, je třeba zvážit mnoho hledisek, které vaše rozhodnutí ovliní. V první řadě je třeba si ujasnit, do jakých podmínek a na jaké akce budete spací pytel potřebovat, protože rozdíly mezi spacákem do vlahých letních nocí a do zimy jsou nepředstavitelné. Přesto se vám mnozí výrobci snaží prodat univerzální výrobek s teplotním komfortem od -20°C do +20°C za bezkonkurenční ceny do 2000 Kč.

    Teplota je základ

    V dnešní době je výrobce povinen u každého spacáku označit tzv. teplotní určení, tedy údaje, které vypovídají o jeho izolačních schopnostech. Při nákupu vás ale bude prakticky zajímat pouze jediný údaj a to hranice tepelného komfortu. Pokud totiž okolní teplota klesne pod tuto hranici, začnete se v noci budit zimou a na klidný spánek můžete rovnou zapomenout. Lehce zmatečný údaj pro mnohé představuje dolní extrém, což je teplota, která udává dolní hranici, při které byste měly ve spacáku přežít bez omrzlin. Pokud si tedy nekupujete spacák s cílem testovat vlastní hranice, nemá tato hodnota jiný účel než orientační.

    Peří nebo duté vlákno?

    Dlouhou dobu platilo nepsané pravidlo: „Pokud spacák, pak jedině péřák.“ To už v dnešní době není tak úplně pravda. Oba dva typy mají své klady a zápory. Péřové spacáky se vyznačují lepšími izolačními vlastnostmi a menší hmotností, na druhou stranu snadno navlhnou, což rapidně snižuje jejich izolační schopnosti. Duté vlákno je nenáročné na údržbu a ideální do vlhkých podmínek, je ale těžší a méně výhřevné. Znovu se tak vracíme k původní otázce, a to: „Do jakých podmínek budu spací pytel potřebovat?“ Jenom blázen by totiž vyrazil stanovat k močálům s péřovým spacákem.

    Velikost a tvar

    Poslední aspekt, který je třeba mít při výběru spacáku na zřeteli, je jeho velikost a tvar. Tvar spacáku má nemalý vliv na jeho komfort a využitelnost. Spotřebitel má na výběr ze spacáků dekových, mumiových a anatomických. Dekové spacáky je možno úplně rozepnout a vytvořit tak deku. Jsou ale méně skladné, proto se nehodí k dlouhodobému nošení na zádech. Mumiové spacáky jsou tvarované podle těla a v oblasti obličeje je možné je stáhnout provázkem, což zamezuje úniku tepla. Posledním typem jsou spacáky anatomicky tvarované. Tyto spacáky jsou poměrně těsné, ale mají nejlepší izolační vlastnosti. Spací pytel musí být dostatečně velký, aby jste se v něm cítily pohodlně, ale ne příliš velký, aby jste zbytečně neztrácely teplo. Často se stává, že děti vyjíždějí na školy v přírodě se spacáky svých rodičů nebo se spacáky, do kterých „dorostou“. Pravda je však taková, že izolační vrstva spacáku má omezenou životnost a po pěti letech jste stejně nuceni k nákupu nového. Rodičům se proto vyplatí nákup spacáku určeného přímo pro děti, který se od normálního liší často nejen velikostí, ale i cenou.

    Spacák na míru

    Pokud máte jasnou představu, jak by měl váš spacák vypadat, ale nejste schopné jej objevit v aktuální nabídce, existuje poslední možnost a to nechat si ušít spacák na míru. V takovém případě si můžete diktovat nejen velikost, šířku a tvar spacáku, ale také jeho barvu. V obchodě vám navíc poradí, jaký typ spacáku je pro vás ideální.

    Tip redakce: Pokud patříte mezi outdoorové nadšence, můžete si ke svému spacáku pořídit celou řadu příslušenství, jako například hygienické vložky, bivakovací pytle nebo polštářky. Širokou řadu doplňků naleznete například na internetových stránkách www.trekshop.cz.

    Přečtěte si také: