Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vydejte se do říše snů s pohodlnou matrací!

    14.3.2012, Marika Postlerová

    Spánek je pro mnoho lidí jednou z nejoblíbenější činností. Je to doba, kdy se tělo naprosto uvolní, mozek se dostává do odpočinkové fáze a naší myslí se míhají sny, které si často vůbec nepamatujeme. Jde o tzv. útlumově-relaxační fázi organismu. Období spánku nám zabere zhruba jednu třetinu celého života. Tato odpočinková fáze je pro člověka velmi důležitá k zachování zdravého životního stylu. Je proto vhodné se vyspat příjemně, kvalitně, dostatečně a pohodlně.

    Matrace je v dnešní době věc, bez které si naši postel ani nedokážeme představit. Tuto vychytávku lidé používají již od nepaměti, ale ne vždy vypadala tak, jak ji známe dnes.

    Prvními pokusy, jak „obměkčit“ tvrdé lůžko na spaní, bylo používání suché trávy. Seno však problém tvrdosti nedokázalo vyřešit na moc dlouhou dobu. Velmi rychle se totiž proleželo a navíc hodně prášilo. Následoval tedy další a mnohem vydařenější pokus, který si vydobyl své „místo na Slunci“ na dost dlouhou dobu. Šlo o slámu, která měla nejen výborné tepelné vlastnosti, ale také byla pružná a hlavně snadno dostupná. Zároveň byla velmi hygienická, neboť se každý rok vyměňovala. Postupem času začaly být používány i materiály jako jsou peří, bavlna, žíně nebo koudel. Ty si však pro jejich cenu mohla dovolit hlavně šlechta nebo církev.

    I v současnosti najdeme v některých matracích přírodní materiály, jako je bavlna, konopí, kokosové vlákno, vlna nebo přírodní latex. Takovéto matrace jsou vzdušné a velmi jednoduché na údržbu.

    Poměrně oblíbenou záležitostí jsou například tzv. lamelové matrace. Jsou vhodné jako podpora páteře a dobře kopírují její tvar. Při spánku tedy nedochází k prohýbání zad, a proto jsou dobré při ortopedických potížích.

    Horkým trendem jsou však tzv. paměťové pěny. Ty původně vytvořila NASA jako ochranu astronautů před gravitačními silami během startu. Momentálně se však s oblibou používají právě při výrobě matrací. Jejich schopnost pomalu se vracet do původního stavu dokáže též zmírnit potíže s bolením zad, příjemně kopíruje tvar celého těla a zároveň se jen tak neproleží. Díky těmto funkčnostem se pro mnohé velmi rychle stává nepostradatelnou součástí kvalitního spánku.

    Přečtěte si také: