Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko… S žaluziemi si můžete zpívat jinou písničku!

    5.3.2012, Marika Postlerová

    Spíte, sníte, vaše tělo nabírá nových sil, když tu najednou vás oslní záplava denního světla. Ano, den je to sice krásný, ale proč si nemůžete přispat alespoň v neděli? Uvaříte si kávu, zapnete televizor a už zase se hlásí ten šibal paprsek. Oslnění vám nedovolí se podívat ani na oblíbené ranní pohádky. Poposedáváte z jednoho místa na druhé a vyhledáváte úniku, když tu se Slunce projeví ve své plné síle. Tento ranní rituál vás natolik znechutí, že vás celý den známí otravují s připomínkami o vstávání levou nohou a vy jste přitom jen čelili útoku záludného světla nedělního dne. Jestli si říkáte, že to chce plán na protiútok, máte pravdu!

    V tomto souboji vám pomohou vyhrát žaluzie nebo rolety. Jedno i druhé vás ochrání před vtíravým sluncem. Dáváte-li přednost interiéru ve dřevě, doporučuji zvolit dřevěné nebo bambusové žaluzie. Vytváří v pokoji příjemně nahnědlé světlo. Najít je můžete ale i z látky či kovu. Hodí se jak do obývacího pokoje, tak do ložnice. Utlumí světlo dostatečně pro spánek, ale neponoří vás do naprosté tmy.

    Pokud máte radši čistotu a eleganci jednoduchého stylu, rolety jsou to pravé pro vás. Do obývacího pokoje se výborně hodí ty textilní. Světlo se dostane do každého koutu v místnosti, takže skvěle vidíte, ale vaše oči nejsou namáhány nepříjemnými přímými paprsky. Druhý typ rolet uvítají ti, kteří mají po celou dobu spánku rádi skutečnou tmu. Jde o rolety předokenní, které jsou umístěny vně vašeho bytu či domu a perfektně se hodí do místnosti na spaní.

    Právě při spánku totiž naše tělo produkuje největší množství hormonu zvaného Melatonin. Ten je velmi důležitý k udržení biorytmu a pravidelnosti spánku. Denní světlo tvorbu tohoto hormonu zastavuje, ale napomáhá k správnému fungování šišinky, žlázy, která ho vytváří. Je to trochu začarovaný kruh. Zapotřebí je zkrátka dne i noci. Stejně jako je ve dne důležité sálat sluneční paprsky, je v noci důležitý spánek. Ze spánku do bdělého stavu bychom však měli přecházet pozvolna a podle potřeb lidského těla, nikoli šokem ze sluneční záře.

    Na závěr ještě jeden tip pro nadšence čerstvého nočního vzduchu. Nikdy večer neodolají a okno zkrátka otevřou. Až ráno, když mají stěnu plnou mušek a na nohách pupínky od komárů, se plesknou přes ruce. Další noc ale znovu jemnému vánku neodolají. Dejte si do oken sítě proti hmyzu a tyto starosti vás ihned opustí.

    Dobré spaní není věda. Nebojte se mu trochu pomoci!

    Přečtěte si také: