Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Grilujeme snadno, zdravě a s chutí!

    24.2.2012, Michaela Sýkorová

    Je teplý letní podvečer, v okolí jsou slyšet cvrčci, ve vzduchu voní posekaná tráva. Vy sedíte se svými přáteli, popíjíte a dobře se bavíte. Pivo teče proudem, párty se rozjíždí a už se pomalu sahá po kořalce. Velice častý obrázek víkendů, které Češi tak rádi tráví na svých chatách nebo chalupách, ale i na verandě svého rodinného domu. Ačkoli jde o moc pěkný výčet a určitě zajímavě prožité chvíle, tak tomu stále něco chybí.

    Ano. Stůl může být přeplněn jednohubkami nebo brambůrky, ale rozhodně nesmí chybět něco pořádného k zakousnutí, k čemuž se nejlépe hodí venkovní grily. Určitě již tušíte, o čem je řeč. Co by totiž byly oslavy nebo zahradní párty bez toho správného jídla a tím je myšleno nejen grilované maso a pro vegetariány třeba zelenina, ale i řada dalších pochoutek jako jsou vejce, topinky z chleba nebo sýr v alobalu.

    Chcete-li skloubit výhodnou cenu se zdravým výsledkem hotového jídla, můžete vsadit na grily Weber. Vůně opečené dobře naložené krkovičky, kuřecích křidélek posypaných trochou papriky, aby měla ten správný říz, nebo třeba plátků brambor, které se přímo rozpustí v ústech, když je okusíte. Jenom z té představy by měl člověk dostat hlad.

    Zdaleka největší výhodou je ale to, že takto pečené pokrmy patří právě mezi ty nejzdravější, což potěší každého správného gurmána. Je čistě na každém jaký druh grilu si chce vybrat. Někdo raději volí elektrické grily, které by měly být prakticky bezpečnější a působí asi i zdravěji. A když se k nim připletou malé děti, tak alespoň nemanipulují s otevřeným plamenem. Avšak cena za elektřinu, která se neustále zvedá, je staví do značné nevýhody.

    Tím se na řadu dostává druhá možnost, kterou jsou plynové grily. I ty mají své výhody, takže je někdy těžké si vybrat. Jsou tací, kteří tvrdí, že jim jídlo z grilu poháněného elektřinou chutná více, druzí zase tvrdí opak. Vše záleží na jednotlivci, takže s určitostí prostě nemůžeme říct, který z těchto dvou je lepší. Každopádně výhodou obou je, že není potřeba zbytečného omastku, kdy by se v něm maso muselo doslova topit, aby se vůbec opeklo, což nepříjemně připomíná většinu fast foodů.

    Stačí si jednoduše vzít plátek, trochu jej oklepat, lehce osolit a opepřit a za chvíli už všichni u stolu potěšeně žvýkají. Výborná je také grilovaná zelenina, buď ve formě špízu, nebo samostatně na kousky. Pokud pak chcete grilování posunout o další krok, můžete připravit i plátky jablek, hrušek nebo třeba ananasu a jednoduše je opéct. Nemusíte se bát vyzkoušet různé druhy ovoce nebo zeleniny. Potěšte svoje přátele a třeba i trochu posuňte hranice běžného grilování klasických jídel. Pak stačí jen popřát. Dobrou chuť!

    Přečtěte si také: