Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Alergie na roztoče

    4.5.2010, Tomas Huček

    Často se můžete doslechnout, že velmi rozšířenou alergií je alergie na roztoče. Pokud nevíte, co si pod tím přesně představit, pak pokračujte ve čtení těchto řádek. Podstatou každé alergie je jistý druh nesprávně probíhající reakce organismu na nějaký podnět. Tímto podnětem bývají cizorodé látky, které nemusí mít nutně škodlivé účinky. Jestliže se však budeme bavit o alergiích na roztoče, pak tím alergenem budeme myslet výměšky roztočů. Alergie tak není přímo na roztoče, ale jejich sekrety.

    Roztoči jsou okem špatně viditelní členovci, kteří jsou podobní malým klíšťatům nebo pavoukům. Pro alergiky jsou nebezpeční z toho důvodu, že se rádi živí miniaturními částečkami lidské kůže a lidskými zbytky. Přítomnost tohoto druhu hmyzu je u člověka již od nepaměti, nejde tedy o nějaký novodobý druh.

    Velmi oblíbeným místem roztočů jsou matrace postelí. Jde o místo, které je plné miniaturních částeček lidské kůže a každý den se toto množství zvyšuje. Pro roztoče je takové místo rájem. Jelikož jsme navíc alergičtí na jejich fekálie, pak právě proto se alergická reakce dostaví při ulehnutí do postele. Může dojít k navození chronického zánětu dýchacích cest. Lidově řečeno, onemocní nám průdušky. Z toho vyplývá, že jde o nejčastější příčinu vzniku průduškového astmatu.

    Optimální prostředí pro roztoče je při teplotě 22-26°C při vlhčím vzduchu. Milují vlhkost mezi 70 a 80%. Sluneční světlo a nízká vlhkost jim způsobují nemalé problémy, takže hynou. To vlastně vysvětluje, proč je postel ideálním místem pro množení roztočů. Při snaze zlikvidovat roztoče v naší domácnosti bychom se tak měli zaměřit především na postel. Řešeními mohou být antibakteriální povlaky. Jde o látky, jež zabrání propadu lidské kůže do matrace, takže ta zůstává čistá. Jistým preventivním úderem proti roztočům je pak luxování matrace a její občasné vyvětrání na balkoně nebo zahradě. Čerstvý vzduch a sluníčko dokáže velmi
    znepříjemnit život těmto malým tvorům, kteří nevědomky ničí naše zdraví.

    Přečtěte si také: