Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zdravé vánoční stravování s biopotravinami

    19.12.2011, Tereza Menclová

    Vánoce jsou pro naše zažívání velmi náročné. Nejenže se stresujeme, ale také zatěžujeme organismus nezdravou stravou. Tučným bramborovým salátem, smaženými pokrmy, horou cukroví a navrch to občas zalejeme nějakým tím alkoholem. Místo toho, abychom byli po svátcích odpočatí, jsme spíš unavení a ještě máme několik kilo nahoře.

    Vánoční hodování si však můžete užít, aniž byste tělo zatěžovali nezdravými pokrmy. Správnou volbou mohou být biopotraviny a z nich vyrobené zdravější variace oblíbených vánočních jídel. A čím jsou tyto potraviny specifické?

    Farmáři při pěstování nevyužívají umělé pesticidy, zvířata jsou chovaná v přirozených podmínkách, nepoužívají se geneticky modifikované organismy. Biopotraviny jsou také výživnější, jelikož obsahují více minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Syntetické přídatné látky, tedy umělé konzervátory, barviva a stabilizátory, v biovýrobcích nenajdeme.

    Pokud chcete dodržovat zdravou životosprávu i během vánočních svátků, nemusíte se nutně vzdát všeho cukroví, bramborového salátu a dalších oblíbených pochutin. Postačí, když při vaření a pečení nahradíte nezdravé potraviny těmi zdravějšími a k organismu šetrnějšími. Výživnější variantou bílé mouky je mouka žitná či celozrnná, která je bohatá na vlákninu. Ke slazení pak můžete použít javorový sirup, třtinový či hnědý cukr, ale i sušené ovoce. Existuje celá řada receptů na chutné a méně kalorické cukroví. Od jablečných hrudek, datlových koláčků až po kolečka z jahelných vloček.

    V případě štědrovečerní večeře volte spíše pečenou než smaženou rybu a nebojte se experimentovat. Tradičního kapra můžete nahradit pečenou pražmou, pstruhem nebo populárním pangasiem. A pokud se nechcete vzdát oblíbeného bramborového salátu, ulevte svému žaludku alespoň použitím bílého BIO jogurtu místo majonézy.

    Možností je v současné době opravdu mnoho. Zažívání můžete povzbudit rovněž různými doplňky stravy. Ty poslouží i jako skvělý vánoční dárek pro revitalizaci organismu po vánočním hodování nejen pro vás, ale i pro vaše blízké.

    Přečtěte si také: