Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Doplňky stravy - vyhozené peníze nebo investice do vašeho zdraví?

    30.10.2011, Eva Hoření

    Pestrý jídelníček by měl zajišťovat veškeré nezbytné látky pro normální funkci organismu. Podle průzkumů je ale obtížné dosáhnout běžnou stravou dostatečného množství u všech živin, proto je vhodné ji obohacovat i některými potravinovými doplňky.

    Doplňky stravy jsou potraviny, které doplňují běžnou stravu a působí příznivě na zdravotní stav konzumenta. Mohou obsahovat vitamíny, minerální látky, specifické mastné kyseliny, extrakty z léčivých rostlin a jiné nutričně hodnotné látky. Vyrábí se ve formě tablet, kapslí, sypkého prášku či v tekuté formě. Jejich používání by ale nemělo úplně nahradit konzumaci potravin, které přirozeně obsahují tyto nezbytné živiny.

    Vitamíny

    Mezi látky, které nejčastěji doplňují stravu, patří bezpochyby vitamíny. Náš organismus přijímá vitamíny ve dvou formách - rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (vitamíny B1-B12, C). U druhé skupiny je nutná jejich pravidelná konzumace, protože je naše tělo, na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích, nedokáže skladovat. Naopak ale u nich nehrozí předávkování, protože jejich případný nadbytek je z organismu vyloučen močí.

    Minerální látky

    Existuje bezpočet minerálních látek, které jsou nutné pro správnou funkci lidského těla. Mezi ně patří například vápník a fosfor, které můžeme získat z mléčných výrobků. Dále hořčík, jenž je obsažen v zelenině a luštěninách, sodík z kuchyňské soli a draslík ze zeleniny a ovoce.

    Omega 3 nenasycené mastné kyseliny

    Omega 3 kyseliny patří mezi takzvané esenciální mastné kyseliny, které lidský organismus není schopen sám vytvářet, a proto je musíme tělu dodávat potravou. Nejpříznivější vliv mají na kardiovaskulární systém. Snižují hladinu tuků u osob s hyperlipidémií, preventivně působí při ateroskleróze a nelze opomenout jejich pozitivní vliv na činnost srdce. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v rostlinné i živočišné stravě. Jejich největší množství obsahuje losos, sleď, makrela, antarktický kril, vlašské ořechy a sójové boby.

    Přečtěte si také: