Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Strašák jménem paradentóza

    12.9.2011, Dagmar Čechová

    Paradentóza se rychle stává metlou zubů lidstva. Co chvíli navštěvují lidé trpící touto chorobou ordinace zubních lékařů a ptají se po příčině, ale i možné léčbě. A protože zuby jsou pro život potřebné, je také nezbytné o této nemoci vědět víc.

    Paradentóza (nebo také parodontóza) je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu. Zub je v jamce uchycen závěsnými vlákny, která zub drží na místě a zároveň ho chrání před vnějšími vlivy. Jsou to ale právě tato vlákna (parodonty), jejichž degenerace způsobuje známé onemocnění. Vlákna se naruší a postupně úplně odumřou, čímž se uvolní zavěšení zubu v jamce. Odhalí se dásně, zub se začne kývat, protože pod ním ubývá kost, často se objevuje i hnisavý otok a následuje vypadnutí postiženého zubu.

    Příčin je mnoho, u každého se však stoprocentně nedá jedna z příčin potvrdit – může jít o chorobu způsobenou dědičnými předpoklady, nebo také špatnou zubní hygienou. Mezi příčiny často patří i neléčený zubní kámen, ale i špatná životospráva, časté požívání alkoholu, kouření a další. Sycené a sladké nápoje a rafinované cukry jsou také jednou z příčin paradentózy.

    Proti tomuto onemocnění se dá bojovat jen velmi těžko, nemoc nakonec dojde vždy až do své závěrečné fáze a zub z dásně vypadne. Onemocnění se dá ale zpomalit nebo mu úplně předcházet. Je vhodné jíst často zeleninu a ovoce (především tvrdší druhy, ale pouze u počátečních stádií onemocnění), žvýkání žvýkaček je také příznivé – dásně se tak více prokrví. Největší kapitolou je ovšem ústní hygiena – ta by měla probíhat minimálně dvakrát denně a měly by se čistit i mezizubní prostory a jazyk. Proti paradontóze se dá samozřejmě bojovat i nejrůznějšími zubními pastami a gely.

    Paradentóza se v rozšířeném stádiu pak léčí pouze pravidelnými návštěvami lékaře, který chrup očišťuje v těžko dostupných místech, zbavuje ho zubního kamene, nebo dokonce odstraní část sliznice. Lékaři ale stále doporučují používat speciální ústní vody, zubní pasty a další, které zpomalují průběh nemoci.

    Přečtěte si také: