Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Na co si dát pozor v době dovolených

    24.8.2011, Radka Kapuciánová

    Léto je v plném proudu, všichni si nyní můžeme užívat teplých slunečních paprsků, a to ať zůstáváme po celé letní prázdniny v naší republice nebo vyjíždíme za hranice. Ať tak či onak, léto s sebou nese určitá zvýšená zdravotní rizika. V prvé řadě to je úpal a úžeh, které souvisí s nedostatečnou hydratací našeho organismu, dlouhodobým vystavováním se na přímém slunci a v neposlední řadě nechránění si hlavy nějakou pokrývkou…

    Pozor i na nebezpečné spáleniny! Kdykoliv během léta vyjdete z domu, měli byste být natřeni krémem či olejem s dostatečnou hodnotou SPF (Sun Protect Factor), abyste byli chráněni před nežádoucími vlivy slunce. Nezapomínejte, že každý z nás má jinou pigmentaci, tudíž někteří budou potřebovat vyšší SPF, jiným bude stačit nižší. S tím, jak se budeme na našich cestách pohybovat blíže k rovníku, je pak samozřejmě potřeba ochrany větší.

    Horké léto ale neznamená jen možnost přivodit si úpal, úžeh či nějakou spáleninu. Doba dovolených je snad alespoň pro většinu z nás spojena s aktivním sportováním, ovšem znáte to – stačí malá nešťastná náhoda a z pohodového fotbalového utkání mezi přáteli může být třeba podvrknutý kotník, během plavání v moři můžete narazit shora neviděný útes a dost nepěkně si odřít část těla, nebo můžete jen obyčejně zakopnout na schodech a v důsledku hrozivého pádu si vyrazit dech a zlomit ruku (to se mi stalo osobně před několika lety).

    Inu, stát se může cokoliv (a samozřejmě nejen během léta), a tak je důležité být vždy připraven na případné řešení daného problému. Pokud cestujete pouze po krajích českých, máte tu výhodu, že nemusíte přemýšlet o žádném pojištění, jelikož ho všichni máme nepřetržitě platné (na rozdíl od Spojených států amerických ho totiž máme povinné), ovšem pokud vyjíždíte za hranice, neměli byste zapomínat na zařízení cestovního pojištění, a to ať už jedete pryč na pár dní nebo dlouhé týdny. Jak se říká, náhoda je blbec, a vy nikdy nemůžete vědět, co se přihodí. Osobně na cestovní pojištění nedám dopustit, nevyjela bych bez něj do zahraničí ani na jednodenní výlet, a to právě proto, že jsem poučena. Slyšela jsem o následcích lidí s úrazy, jež si přivodili za našimi hranicemi, a to bez předchozího uzavření pojištění. Nechtějte slyšet ty vysoké, někdy až astronomické, částky, které museli platit…

    Nechci vás strašit, jen je potřeba uvědomit si rizika, která podstupujete s tou kterou činností. Ať už děláte cokoliv, jedete kamkoliv, nezapomínejte na to, že je opravdu důležité mít po ruce něco či někoho, kdo vám ihned pomůže, když by se cokoliv přihodilo. Na závěr vám přeji krásný zbytek léta bez nehod.

    Přečtěte si také: