Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kurzy lezení: Překonejte svůj strach a bude vám patřit svět

    15.5.2011, Radka Kapuciánová

    Nedávno jsem přemýšlela o tom, jaká další adrenalinový sport bych vyzkoušela. Už jako dítě jsem začala s jízdou na motokárách, nyní ve svých dvaceti letech mám za sebou seznamovací kurz paraglidingu, absolvovala jsem i lekci potápění, ale nic z toho (snad až na paragliding) se nemohlo vyrovnat lezení…

    Poprvé jsem zkusila lézt jen na boulderové stěně v hale. Ten krásný pocit, když se překonáte a vylezete až úplně nahoru, je nepopsatelný, ovšem tento jedinečný zážitek mi zkazila jedna věc – všude, kam jsem se jen rozhlédla, byly jen stěny. Výhled žádný. A tak jsem se rozhodla, že se zúčastním kurzu lezení po stěnách v přírodě. Na internetu jsem si vyhledala školu lezení Rockjoy, na jejíž webových stránkách jsem zjistila, kdy a jak probíhají její kurzy, také jsem se podívala na dnes tak populární facebook, kde má Rockjoy též svou stránku.

    Jelikož jsem neměla žádnou zkušenost s lezením po skalách, zvolila jsem si kurz lezení via ferrata. To znamená šplhání náročným  horským terénem, avšak na zajištěných cestách, tudíž se takového kurzu mohou zúčastnit i nepříliš zkušení lezci. Přímo na skále už jsou připraveny fixní lana, stoupačky, žebříky, řetězy, kramle, lávky či čepy.

    Kurz probíhal takto: všichni účastníci (2-6 osob na dva zkušené lezce z Rockjoy) jsme se sešli v deset hodin dopoledne, seznámili jsme se, poté jsme od lektorů dostali k zapůjčení veškeré potřebné horolezecké vybavení od firem Edelrid a Singing Rock, dostali jsme průpravu, jak s vybavením zacházet, byli jsme též proškoleni, co obnáší lezení via ferrata. Důležitá je předně bezpečnost, tudíž například nejde lézt za mokra. Po důkladném proškolení jsme se přemístili ke skále a zkusili vylézt nahoru (někteří poprvé). Vyzkoušeli jsme nespočet cestiček s různou obtížností i pomoc slabším členům naší skupiny. Na vrcholu jsme se za odměnu mohli zapsat do knihy, kam se podepisují všichni, co ferratu překonají. Celá cesta nám trvala něco přes čtyři hodiny. Po svačině a krátkém oddechu jsme se vydali zpět dolů a poté domů.

    Nejraději bych vrátila čas zpátky, ale ne kvůli tomu, že bych litovala, že jsem se zúčastnila adrenalinového kurzu lezení via ferrata, nýbrž proto, že bych moc ráda znovu cítila ten skvělý pocit volnosti, kdy člověk nechává všechny starosti daleko za sebou a v danou chvíli pro něho na celém světě existuje jen on sám a skála. Jsem pevně rozhodnuta, že až si najdu dostatek času, zavolám do horolezecké školy Rockjoy a přihlásím se na další termín lezení. Nejspíš si i pořídím část své vlastní vybavení, jelikož jako účastnice kurzu mohu využít 5% slevu, další část si znovu půjčím. Zážitek z lezení po skutečných skalách patří k jednomu z nejsilnějších a nejkrásnějších v mém životě.[gallery]

    Přečtěte si také: