Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zahradní jezírka oživí vaši zahradu

    14.5.2011, Lucie Kubátová

    Všechny zahrady se v zásadě dělí na dva základní typy. Ty první jsou zcela tradiční a obyčejné. Na jaře tady kvetou sněženky, později pestrobarevné tulipány a začátkem léta jejich majitelé sklízejí první rudé ředkvičky. Krom trávníku, oprýskaného starého stolku s dvěma židlemi a záhonů tady nenajdete nic. Existují ale i jiné zahrady. Takové, jejichž prostory se v době parných letních dní stávají místem k relaxaci. Stejně tak jsou ideální pro pořádání různých oslav, večírků či rodinného grilování. Toužíte-li po tom, aby se vaše zahrada vyšvihla v žebříčku úchvatných zahrad o stupínek výš, a zároveň působila daleko příjemněji, vyzkoušejte kouzlo zahradního jezírka.

     

    Zahradní jezírka se v poslední době těší velké oblibě. Není se čemu divit. Jsou elegantním a moderním prvkem a do vaší zahrady navíc dokážou vnést dokonalou iluzi otevřené přírody. Časům, kdy zahrada byla pláckem se třemi záhonky, už dávno odzvonilo. Současný trend zahradní architektury jde jiným směrem. Snaží se zahradě ponechat co největší míru autenticity, živosti a hravosti, a zároveň z ní udělat místo, kde se její majitelé budou rádi scházet.

    Disponujete-li větším prostorem, bude pro vás snadné najít pro malou vodní nádrž vhodné místo. Pokud je vaše zahrada menších rozměrů, nezoufejte. Jezírko se dá skvěle zakomponovat i do malé zahrady, záleží jen na vás, jak si rozvrhnete jeho velikost a umístění.

    Než se pustíte do samotné stavby zahradního jezírka, je dobré ujasnit si, jakou by jezírko mělo mít funkci. Může být pouze okrasné, po stranách obehnané hrázkou s mnoha druhy barevně kvetoucích skalniček. Nechcete-li pěstovat pouze flóru, ale i faunu, není nic jednoduššího než umístit do jezírka ryby. Je dobré mít na paměti, že živočichové v jezírku mohou žít pouze za určitých podmínek, proto buďte obezřetní při výběru materiálu na stavbu jezírka.

    Použít můžete hotové plastové jezírko. Pokud si ale rozměry jezírka chcete určit sami, vhodnější pro vás bude jezírková fólie. S její pomocí si zvolíte optimální hloubku i tvar.

    Zahradní jezírka se stala nekomerční alternativou ke klasickým plastovým bazénům. Bazén na první pohled do zahrady svým vzhledem nezapadá, kdežto koupací jezírka vypadají oproti umělohmotným nádržím přirozeně a působí harmonickým dojmem. Oceníte je hlavně v létě, kdy jsou nevyčerpatelným zdrojem příjemného osvěžení.

    Přečtěte si také: