Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak lépe ovládat stres

    25.4.2011, Natalie Postlerová

    Každý z nás se jistě někdy dostal do situace, která působí starosti a vyvolává takzvaný stres. Je to vlastně reakce těla na vysoké nároky jak fyzické, tak i psychické.

    To, že jste se dostali do stresové situace, na sobě můžete poznat velice snadno. Cítíte se unavení, podráždění, máte vztek, pocity úzkosti, problémy se žaludkem, ztrácíte chuť na sex i jídlo. To vše je vyvoláno strachem z nějaké důležité události, např. ze svatby, zkoušek, narození potomka, nedostatku peněz, velkého množství práce a mnoha dalších záležitostí.

    Existují však metody, které mohou pomoci se se stresem vypořádat, nebo alespoň zmírnit jeho účinky. Důležité je především přesvědčit sám sebe, že svůj stres dokážete alespoň omezit. Celý problém je přeci v naší hlavě.

    Pokud chceme dlouhodobě vítězit nad stresem, je dobré do svého jídelníčku zahrnout pár drobností. Zdravotníci doporučují tzv. vitamin B komplex, který udržuje imunitní a nervový systém v rovnováze. Dále se poohlédněte po ženšenu, který organismus posiluje. Také vápník a hořčík nám může pomoci. Ty totiž posilují svalovou činnost, a tedy i činnost srdce. Milovníky kávy jistě potěší (ale nepřekvapí), že i ta pomáhá bojovat proti stresu. Je dobré ji však užívat ne preventivně, nýbrž až při skutečné dlouhodobé zátěži. Při nespavosti užijte např. kozlík.

    Proti stresu vám pomůže pravidelné cvičení a různé relaxační metody. Můžete zkusit např. jógu nebo meditaci. Velmi přínosné jsou také masáže, které vás příjemně uvolní.

    Značně podstatné při boji proti stresu (ale i depresím) je urovnat si vlastní systém hodnot. Zapisujte si, co skutečně chcete a musíte zvládnout během dne, týdne a měsíce. Tím získáte značný přehled a jistě také zjistíte, že jste na sebe měli velmi vysoké nároky, které se ani fyzicky nedaly splnit. Naučte se říkat „ne“. Posílí to vaši sebedůvěru. Pěstujte vztahy se svými blízkými, kteří vás dobře znají. V nejhorších chvílích vám právě oni mohou pomoci.

    Pokud patříte do skupiny lidí, kteří trpí dlouhodobým stresem, ale nevědí, co ho zapřičinilo, je dobré poradit se s psychologem. Díky němu odhalíte původ problému, který může sahat až do vašeho dětství. Teprve poté se lze s tímto typem stresu vypořádat.

    Přečtěte si také: