Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se dostat po Vánocích do formy

    16.1.2011, Radka Kapuciánová

    Vánoce - pro mnoho lidí to znamená lenošení, spousta dobrého jídla, především pak sladké cukroví a minimum pohybu. Následky pak na sebe nenechají dlouho čekat - zakulacuje se nám postava, z dlouhého nicnedělání bolí záda, někoho může zlobit žaludek z nejrůznějších kombinací jídla, na které není zvyklý.

    Ať už se chcete vrátit do původní formy či získat ještě lepší, je důležité pravidelně cvičit, zdravě jíst a žít pokud možno beze stresu. Při cvičení je opravdu důležitá pravidelnost; nejlepší je věnovat se rychlejšímu pohybu minimálně třicet minut denně. Při výběru aktivity je též dobré zjistit, jestli zahrnuje všechny tři základní funkce - sílu, rychlost, vytrvalost.  Pro naše tělo je samozřejmě nejlepší pohyb co nepřirozenější, například kombinace běhu a plavání, ale každý si jistě najde svou vyhovující kombinaci. Pokud s tréninkem teprve začínáte, zkuste kontaktovat odborníka, aby vám pomohl s výběrem pohybu a sestavením jídelníčku. Jestli chcete zvládnout vše sami, přečtěte si pár odborných časopisů o výživě nebo si půjčte nějakou kvalitní knihu z knihovny. Cenově je to přijatelnější varianta, ovšem počítejte s tím, že sestavit si sám jídelníček není zrovna nejjednodušší.

    Při tréninku nezapomínejte především na pití, pijte nejlépe čistou neperlivou vodu. Každý z nás by měl za hodinu cvičení vypít minimálně osm decilitrů vody, ovšem i zde platí zásada „čím více, tím lépe“. Celkově bychom pak během dne měli vypít čtyři decilitry vody na každých deset kilo váhy, plus přidáváme při tréninku.

    Do tréninkového programu můžete též zařadit nejrůznější fitness produkty, jejichž škála je v dnešní době již velice široká. Jedná se o nejrůznější spalovače, dietní koktejly, proteinové tyčinky, iontové nápoje, stimulanty energie, gely, tablety… S výběrem toho nejlepšího pro vás se opět můžete obrátit na odborníka.

    Při nákupu jídla se dívejte na štítky, kontrolujte, kolik má daný produkt vlákniny (důležitá například pro čištění střev), sacharidů (energie), bílkovin (neboli proteinů, zajišťují nám pohyb, dále mají funkce ochranné, obranné, transportní, skladovací, stavební,…) Důležité jsou též vitamíny, stopové prvky, tuky, minerály a samozřejmě neopomínáme vodu.

    Zařaďte do jídelníčku každý den alespoň pět kusů ovoce či zeleniny (každý druh je dobrý pro něco jiného), pijte dostatečné množství vody, sportujte, nedávejte šanci stresu a uvidíte, že se již brzy budete cítit lépe.

    Přečtěte si také: