Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Poslední možnost pro neplodné - asistované početí

    3.12.2010, Dagmar Čechová

    U lékaře jste dostali nálepku "nedobrovolně bezdětní" a sami už ztrácíte naději na početí? Pokud chcete vlastní miminko, je tu jedna možnost, o které jste už určitě slyšeli - umělé oplodnění.

    Takzvaná neplodnost je neschopnost jinak zdravého páru počít dítě po alespoň jednom roce pravidelného pohlavního styku. V současnosti je v České republice neplodných cca 10-15% párů. Častěji je problém na straně ženy (35%), u muže je to 25%.

    Nejčastějšími důvody pro neplodnost u žen bývají hormonální poruchy nebo poškozené, popřípadě neprůchodné vejcovody. U mužů jde obvykle o poruchy tvorby spermií. Lékař nejprve zjistí důvod neplodnosti a pak vybere způsob, kterým dojde k umělému oplodnění.

    Způsoby asistovaného početí máme dva. Prvním je inseminace, tedy zavedení spermií do pohlavního ústrojí ženy, obvykle do dělohy. Žena před tímto zákrokem projde stimulací ovulace, aby se zvýšila šance otěhotnění. Po této hormonální léčbě obvykle uzraje více vajíček a je více jasná doba, kdy bude žena ovulovat. Rizikem je vícečetné těhotenství. Pokud tedy ženě dozraje více než tři vajíčka, je jejich počet snížen odsátím. Jinak je tento zákrok zcela bez rizik - spermie jsou zavedeny do ženiny dělohy tenkou trubičkou. Zákrok probíhá jako běžné gynekologické vyšetření a není nutná hospitalizace ani klid na lůžku.

    Druhým způsobem je fertilizace in vitro, česky mimotělní oplodnění.

    Postup u toho zákroku je složitější než u inseminace, úspěšnost je ale často mnohem vyšší. Žena je nejprve hormonálně stimulována pro odběr vajíček, ta jsou pak smíšena se spermiemi. Po dvou až čtyřech dnech bývá nyní již embryo zavedeno ženě zpět do dělohy, kde se za normálních okolností dále vyvíjí. V současné době se občas embryo nechává kultivovat další tři dny, je pak větší šance k uchycení a správnému vývoji. Přenos embrya probíhá podobně jako inseminace - přes tenkou trubičku je zárodek zaveden do dělohy. Hospitalizace opět není nutná, ženě je však doporučeno nedělat následujících pár dní namáhavou práci.

    Většinu výdajů na zákroky u nás hradí pojišťovna, páry obvykle doplácí pouze hormonální léčbu (což činí asi 3000,- Kč).

    Přečtěte si také: