Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se dobře vyspat? Je to jednodušší, než si myslíte!

    25.11.2010, Markéta Vocetková

    Spánek je nedílnou součástí našeho života. Je potřebný k odpočinku, regeneraci, a to nejen těla, ale i mysli. Náš mozek musí přes den přijmout neuvěřitelné množství informací, které následně zpracovává. Aby nedošlo k jeho „přetížení“, musíme mu dopřát chvíle, kdy není potřeba moc uvažovat či plánovat věci budoucí. Nejen spánkem si můžeme vyčistit hlavu. Sledováním televize, čtením knihy či poslechem hudby pomáháme mozku ventilovat své myšlenky. V dnešní uspěchané době však málokdo dokáže opravdu „vypnout“. Spánek je sice ideálním pomocníkem při relaxaci a odpočinku, ne všichni však spí sladce a spokojeně. A jak tedy dosáhnout ideálních výsledků, klidného snění a celkové relaxace těla i duše? Velmi snadno. Vyzkoušejte například změnu ložního prádla, pozměňte interiér, nebo si pořiďte polštář s jinou výškou.

    Při spánku je důležitá opora těla. Páteř by měla být ve vodorovné poloze po celé své délce. Nikdy bychom neměli mít krční páteř prohnutou směrem nahoru či dolů. Správnému držení těla při spánku se říká polohování. V prodejně s nábytkem či ložním povlečením vám dozajista poradí, jaký polštář je ten pravý. Platí však základní pravidlo, že pokud ležíte převážně na boku, měli byste mít polštář vyšší, než když spíte na zádech či břiše. Moderní svět však myslí i na ty z nás, kteří se přes noc převalujeme, nemáme stálou polohu a výběr polštáře je pro nás složitější. Jedná se o polštář vyrobený ze speciální hmoty, která vlastní tvarovou paměť. Proto když se otočíte či posunete, polštář se vrátí do původního stavu a přizpůsobí se aktuální poloze vaší páteře. Matrace z líné pěny či odpružené matrace s výstelkami jsou dnes samozřejmostí. Hlídejte si jejich životnost. Vrzání per či roštu vám krásnou noc nezaručí.

    Pokud budete vybírat povlečení, zaměřte se na jeho kvalitu a materiál. Můžete vybírat od ložního povlečení ze saténu, přes flanelové povlečení, až po bavlnu a krepové povlečení. Opět vybírejte podle své pokožky a pocitu, který ve vás určitý materiál zanechal.

    Menší změny podnikněte i v barvách vaší ložnice. Modrá, fialová či zelená jsou uklidňující barvy. Při pohledu na ně jste spokojenější a vyrovnanější. Oproti tomu červená, oranžová či hnědá jsou barvy energie. Vnímáme je, zrychlí se nám tep, zlepší krevní oběh. Zapomenout nesmíme ani na naše nejmenší. I pro ně je na trhu široká škála dětského povlečení. Malého závodníka jistě potěší ložní prádlo s formulí či kresleným hrdinou, malou princeznu zase Popelka, jednorožec či potisk koťátka.

    Nejdůležitější pro náš spokojený, zdravý a klidný spánek je cítit se dobře a být uvolnění. I malá změna dokáže zázraky, a ty oceníte nejen vy, ale i vaše rodina.

    Přečtěte si také: