Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Trampolína – olympijské náčiní, které doma poslouží ke skvělé zábavě

    11.11.2010, Antonín Šebík

    Všichni si ji pamatujeme z mladých školních let. Stávala v rohu tělocvičny, kde pod notnou vrstvou prachu čekala, až si tělocvikář usmyslí, že není lepšího způsobu trávení hodiny tělesné výchovy, než s její pomocí přeskakovat kozu či švédskou bednu. Ano, řeč je o trampolíně – úhlavním nepříteli bojácnějších z nás, kteří jsme se báli, že doskočíme mimo žíněnku.

    Víte ale, že skoky na trampolíně můžete potkat i na Olympijských hrách? Trampolína se totiž jako sport řadí mezi gymnastické disciplíny. Taková trampolína má však s tou školní pramálo společného. Gymnastická trampolína má rozměry 5x3 metry a je vysoká 110 centimetrů. Také viditelné pružiny, které si jistě pamatujete ze školy, byste na ní hledali marně – jsou dobře skryty, aby nedocházelo k úrazům. Do záře olympijského ohně se trampolína vrátila v roce 2000 na Olympiádě v Sydney právě v rámci sportovní gymnastiky. Divácky populárního sportu se na Olympijských hrách pravidelně účastní gymnasté z více než třiceti zemí světa, mezi špičku se řadí především Ukrajinci a Rusové. Podstatou celé disciplíny je předvedení povinné sestavy s deseti předepsanými prvky, a k tomu ještě „odskákání“ volné sestavy opět o deseti různých figurách. Ti nejlepší ve finále pak předvádějí třeba i trojitá salta a k tomu ještě přidávají mnohačetné vruty.

    Říkáte si, že provozovat takový sport musí být zábava? Dnes není problém začít trénovat třeba i doma – máte-li dost volného prostoru, můžete si pořídit trampolínu třeba na zahradu. Nemusíte mít zrovna závodnické ambice – trampolíny skvěle poslouží i k aktivnímu odpočinku, vybijete na nich přebytečnou energii a zlepší se vám nálada. Jen kvalitní a stabilní trampolína však zajistí i maximální bezpečnost při skákání. Bezpečnou trampolínu poznáte třeba už podle její váhy – lehké trampolíny z Číny nezaručí tolik potřebnou stabilitu.  Trampolína může být také ideálním dárkem pro vašeho potomka – nechte ho chvíli prozkoumat možnosti této skvělé hračky a zaručeně pak o něm nebudete vědět – zabaví se na dlouhé hodiny, nebude sedět u počítače, ale bude naopak sportovat. A dokážete si představit ta rozzářená dětská očka?

    Dodavatel kvalitních hraček a papírnictví www.centrshop.cz Vindiš s.r.o.

    Přečtěte si také: