Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Čínská medicína - zázrak nebo podvod?

    11.10.2010, Zuzana Fořtová

    Čínská medicína pro nás stále zůstává do velké míry něčím tajemným. Mluví o jakýchsi energiích, akupunkturních bodech, proudění životní vitality a podobně.  Člověk zvyklý na exaktní mluvu západní medicíny je k takovému vyjadřování spíše skeptický. Může nám čínská medicína pomoci, nebo je to jenom další podvod, který nám může spíše ublížit?

    U čínské medicíny platí, že jde vždy o individuální reakci každého člověka, takže nejde jednoznačně rozhodnout, zda bude právě v našem případě zaručeně fungovat. Čínská medicína má mnoho podob – je to pečlivé míchání bylinek, provádění všemožných druhů masáží, práce s akupunkturními body i cvičení jógy. Hlavním pozitivem této medicíny, které naší západní medicíně velmi často chybí, je práce s předpokladem, že člověk je celek, a proto ke každému problému musíme přistupovat z pohledu celku. Právě proto, že přístup čínské medicíny je celkový, její jednotlivá odvětví se prolínají.

    Základem je pro čínskou medicínu předpoklad životní energie. Ať už tento název může znít jakkoli tajemně, jde jednoduše o energii, kterou získáváme z potravy a z dýchání a využíváme ji v těle na vnitřní pochody (trávení a další činnosti vnitřních orgánů).

    Akupunktura vychází poté z předpokladu, že aby byl člověk zdravý, musí tato životní energie plynule proudit. Pokud tomu tak není a nahromadění či nedostatek energie v nějaké části těla způsobuje zdravotní problém, můžeme plynulé, „zdravé“ proudění energie obnovit vpichováním jehliček do vhodných nervových zakončení (čínská medicína pracuje s čtyřmi sty takových zakončení).

    Fytoterapie, tedy „léčba bylinami“, zase pracuje na základě předpokladu, že každá z bylinek může ovlivnit správné fungování některé nervové dráhy. Akupunktura tedy podporuje proudění energie stimulací nervových zakončení, fytoterapie docílí téhož použitím bylinek, které míchá do pečlivě nakombinovaných směsí. Směsi jsou vždy tvořeny s ohledem na všechny (vážnější i méně závažné) zdravotních problémy, s nimiž se pacient potýká.

    Různé druhy masáží ulevují od bolestí mechanickým stimulováním nerovových drah (na nohou, na zádech, hlavě atd.). Cvičení jako například taiči nebo jóga v sobě obsahují dechová cvičení i přesně promyšlené, pomalu a pečlivě prováděné pohyby, kterými se též snažíme docílit plynulého toku energie.

    Ač nám řeči o životní energii mohou znít podivně a nedůvěryhodně, jedná se podle mne o něco, co příliš mystické není, totiž o zpracování potravy a vdechování a následné zpracování takto přijatých živin a vzduchu. Pokud překonáme nedůvěru k cizímu slovníku čínské medicíny a pochopíme její základ, totiž práci s člověkem jako celkem, může nám dle mého názoru tato medicína jen prospět.

    Přečtěte si také: