Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Bolesti hlavy - příčiny a léčba

    22.9.2010, Zuzana Fořtová

    Nedávno jsem v jedné diskuzi četla, že žena je „dobrá v posteli“, pokud si  stále nestěžuje na bolesti hlavy či únavu. Bolest hlavy jako ženský únikový manévr je známé klišé. Nicméně lékaři potvrzují, že ženy skutečně trpí bolestmi hlavy více než muži. Ne vždy se tedy zjevně jedná o pouhou výmluvu.

    Bolesti hlavy mohou být různého charakteru i různého původu. Může nás bolet hlava, protože jsme dlouho seděly u počítače – v tomto případě jsou původcem bolesti hlavy ztuhlé zádové nebo krční svaly. Bolest hlavy nás může též postihnout, pokud budeme příliš dlouho číst nebo pokud při čtení nebudeme používat náležité osvětlení. Bolest hlavy nám může způsobit však také stres, nedostatek spánku či jakákoli forma duševní nepohody.

    Krom mírnějších bolestí hlavy, na něž nám dostatečně pomohou jeden či dva prášky typu Paralenu či Ibalginu, nás mohou postihnout také téměř nesnesitelné bolesti hlavy – migrény.

    Migrény mohou vzniknout z podobných příčin jako „běžné“ bolesti hlavy – ze stresu, špatného spánkového režimu či z příliš dlouhého pobývání v ostře osvětlené místnosti. U žen může být jednou z příčin migrén také špatně snášená menstruace. Migréna není jen „větší bolest hlavy“, nýbrž může být doprovázena řadou dalších jevů – nechutenstvím, nevolností, malátností, únavou, přílišnou podrážděností kupříkladu na světlo nebo zvuky. Bolest hlavy při migréně je tepající, hlava nám jakoby „pulsuje“. Pokud cítíme silnou, ale tupou bolest hlavy, trpíme spíše na tzv. „tenzní bolest hlavy“, která je údajně způsobena především nepříznivým psychickým stavem.

    Jak se bolestem hlavy obecně vyvarovat? Ač se zdá, že bolesti hlavy přicházejí znenadání a že je nemůžeme nijak ovlivnit, není to úplně pravda – my samy máme „ve vlastních rukou“ značné množství preventivních opatření. Jak bylo řečeno, je bolest hlavy často způsobena stresem – měly bychom se proto naučit brát některé věci „z nadhledu“ a pokusit se o celkový pozitivní pohled na vlastní životní situaci. Tělo není nezávislé na stavu „duše“ a dobrým psychickým stavem a vyrovnaností si můžeme pomoci od mnoha fyzických problémů. Dále můžeme ovlivnit svou životosprávu – nedostatek přijímaných tekutin je téměř jistým spouštěčem bolestí hlavy. Pokud jde o potraviny, měly bychom se prý vyhnout kupříkladu čokoládě nebo sýrům s plísní. Samozřejmostí by měl být též dostatek spánku.

    A co když už nás bolesti hlavy přepadly? „Vzít si Ibalgin“ není vždy řešení, rozhodně bychom to neměly s požíváním prášků proti bolesti hlavy přehánět. Právě zmiňovaný Ibalgin je prý obalen v roztomile růžové barvě nikoli proto, aby se nám líbil, nýbrž proto, že je tak nezdravý pro žaludek, že musí být obalen látkou tlumící v žaludku jeho účinné látky. Zdravější pomocí proti bolesti hlavy mohou být kupříkladu různé cviky, jejichž přesný popis lze nalézt též na internetu. A samozřejmě nezapomínejme na všem známou, avšak opravdu účinnou radu: ledový obklad, málo světla a hodně klidu a odpočinku.

    Přečtěte si také: