Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak získat energii aneb pomoc při únavě – 2. část

    13.9.2010, Zuzana Fořtová

    V minulém díle našeho miniseriálu jsme se zabývali příčinami a původem únavy, dnes se podíváme na vlastnosti a účinky některých základních potravinových doplňků, které slibují pomoc při únavě –  koenzymu Q10, macy, quarany, ginkgo biloby a hlívy ústřičné.

    Občas se má za to, že koenzym Q10 užívají pouze staří lidé, kteří mají problémy s vysokým tlakem. Je sice pravda, že jedním z hlavních účinků koenzymu Q10 opravdu je snižování tlaku, nicméně není to účinek jediný. Koenzym Q10 má způsobit celkové oživení organismu, nárůst energie a výkonnosti. Koenzym Q10 je látka podobná vitaminům, která je obsažena v buňkách našeho těla a je nezbytným pomocníkem v boji proti toxickým radikálům. Již ve dvaceti letech se však koenzym postupně přestává tvořit a ve čtyřiceti letech je ho v těle jen polovina z původního množství; právě proto by koenzym měli pro obnovu energie užívat starší lidé, u nichž může být únava způsobena jeho nedostatkem. I pokud je nám však teprve kolem dvaceti let a jsme často unaveny, nemusíme se zdráhat koenzym Q10 zkusit – osobně ho považuji za jeden z nejúčinnějších potravinových doplňků. 30 tablet o 30 mg můžeme v lékárně sehnat již za přibližně 200 Kč.

    Ginkgo neboli jinan dvoulaločný je čínský strom, z něhož se pro léčebné účely využívají listy, které jsou od nepaměti součástí klasické čínské medicíny. Látka z listů má působit rozšíření cév v celém těle, čímž preventivně brání jejich ucpání. Lepší prokrvení celého těla v důsledku rozšíření cév má vést též k celkové aktivaci organismu, výkonnějšímu fungování mozku a paměti a posílení soustředění. Kvůli těmto efektům je užíváno jak starými lidmi, kteří mají problémy s pamětí, tak mladými studenty, kteří se chtějí o zkouškovém období efektivněji učit. 30 tablet o 30 mg nás může v lékárně stát od 200 do 600 Kč.

    Účinky macy můžeme odečíst již z její přezdívky „peruánská viagra“. Tato bylina z Peru, z níž se v léčitelství a medicíně používá její kořen nasládlé chuti s vysokým obsahem minerálů a bílkovin, je především proslulým afrodisiakem – má zvyšovat sexuální libido, u mužů by měla též pozitivně ovlivňovat plodnost, u žen zmírňovat bolesti během menstruačního cyklu. Pokud tedy krom únavy trpíte nedostatkem sexuálního apetitu nebo přílišnými menstruačními bolestmi, je maca pro vás tím pravým. 30 tablet o 500 mg kořenové látky macy získáme v lékarně již kolem 100 až 200 Kč.

    Quarana je jihoamerický keř, z nějž se v lékařství využívají jeho semena, která mají mít krom stimulačních a aktivačních účinků též – stejně jako kořen macy – účinek afrodisiakální. Má též působit proti stresu a podporovat činnost mozku (proto je též hojně využívána studenty), stejně jako by měla být mírným přírodním antidepresivem. 30 tablet po 800 mg by nás mělo stát kolem 300 Kč.

    Houba hlíva ústřičná je posledním léčitelským hitem – obsahuje nepřeberné množství vitamínů a též její účinky mají být velmi rozmanité: má snižovat krevní tlak, regulovat množství cukru v krvi, pomáhat při ekzémech a jiných kožních onemocněních či zmírňovat bolestí kloubů. Hlíva je sama o sobě velmi chutná houba, chceme-li její účinné látky konzumovat v podobě prášků, bude nás 30 tablet s 600 mg účinných látek stát kolem 600 Kč.

    Přečtěte si také: