Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • 10 věcí, na které si dát pozor při výběru školní aktovky

    30.8.2014, Komerční sdělení

    1. Ergonomické prvky - naprosto nejdůležitější jsou vyztužená a anatomicky tvarovaná záda. Šířka vypolstrovaných popruhů by měla být alespoň čtyři centimetry a jejich délka musí jít nastavit. Aktovku by si měl každý školák vyzkoušet, aby hezky seděla na svém místě a pohodlně se nosila. Jedině tak budete mít jistotu, že vyberete správnou školní tašku. Dbejte také na to, aby ji dítě nosilo na obou ramenech.

    2. Bezpečnostní prvky - vaše dítě musí být na ulici vidět. Ráno může být ještě tma, mlha nebo bude pršet a za snížené viditelnosti jsou nepostradatelné reflexní prvky. Zkontrolujte si, zda jsou na několika místech po celé tašce, tedy i na stranách a na popruzích.

    3. Praktičnost - ve školní tašce by měli mít školáci a školačky pořádek. Vnitřní prostor by měl být rozčleněn na menší přihrádky. Na vnější straně jsou často kapsičky s karabinou na klíče a nosiče pro pití i svačinu. Školák bude vědět, kde co má a nebude se tak během vyučovací hodiny zbytečně zdržovat. Skvělé je i držátko pro nošení v ruce. Ať si dítko hlavně zkusí, jak snadno se mu bude taška otevírat a zavírat.

    4. Váha - dávejte pozor, aby váha aktovky společně s knihami, sešity, svačinou, přezůvkami a penálem nepřekročila 10 – 15 % váhy dítěte. Určitě kupte co nejlehčí, některé aktovky a batohy neváží ani kilogram. Nejtěžší věci se do tašky umísťují přímo k zádům, hlavně však souměrně, abyste nezatěžovaly pouze jednu stranu těla. Nenechte své děti zbytečně tahat věci, které nepotřebuje. Když jim dáte prázdnou lahev s trochou šťávy, snadno si ji doplní ve škole vodou.

    5. Velikost - aktovku i školní batoh přizpůsobte velikosti učebnic, které školák bude nosit. Obecně platí, že velikost A4 je dostačující. Zároveň však platí, že by neměla být příliš vysoká ani široká.

    6. Původ - zjistěte si něco o značce, kterou kupujete. Neshánějte tašku v tržnicích, ani u prodejce, který nezaručí, že je aktovka vyrobena podle českých norem. Vašim dětem tak zaručíte zdravotní nezávadnost a ušetříte své peníze, protože kvalitní školní taška dítěti vydrží několik let. Zkontrolujte si, jestli má vaše vybraná aktovka potřebné atesty a prošla nezávislými testy.

    7. Materiál - dbejte na kvalitu a snadno omyvatelný i odolný materiál. Dejte přednost tmavší barvě před bílou nebo hodně světlou barvou. Je materiál voděodolný? Jsou na dně nožičky, aby byla taška stabilní a neušpinila se? Je zadní část prodyšná? Podívejte se.

    8. Příslušenství - ke školním taškám se časté dá dokoupit také penál, pytlík na přezůvky nebo na svačinu ve stejném designu. Určitě seženete také praktickou pláštěnku.

    9. Věk dítěte - přizpůsobte aktovku nebo batoh věku svého dítěte. Mladší děti dají přednost pestrobarevným a křiklavým barvám nebo obrázkům svých oblíbených hrdinů. Ti starší si do výběru nebudou chtít nechat mluvit, takže u nich se alespoň snažte, aby byla taška kvalitní a odolná.

    10. Tvar - obzvlášť mladším dětem se bude lépe nosit aktovka s pevnějším tvarem, která snadno bude stát. Do tašky se musí naskládat desky s písmenky a sešity i učebnice. Obecně jsou doporučovány spíše tašky podélného tvaru- delší strana je tedy svislá.

     

    Přečtěte si také: