Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Povlečení - Není povlečení jako povlečení, víte jak poznat kvalitu?

    4.6.2014, Tomáš Skála

    Zachumlat se do peřin a pořádně se prospat. To oceníme především v zimních měsících, ale i létě jsou dny, kdy by ven ani psa nevyhnal. Sychravé počasí, déšť a lezavá zima – to jsou momenty, kdy oceníme horký čaj a pohodlí naší postele.

    Kvalitní spánek je základ

    Všichni víme, že kvalitní spánek je velmi důležitý pro regeneraci našeho organismu. Dospělý jedinec by měl spát v průměru 7 – 8 hodin, podle jeho potřeby. Není dobré chodit spát nepravidelně, stejně tak nepravidelně vstávat. Tělo potřebuje pravidelný režim. Náš spánek ovlivňují ale i další věci než jen pravidelný režim a dostatečná délka spánku. Můžete spát pravidelně a dlouho a pořád se budete cítit rozlámaní. Ke kvalitnímu spánku je totiž potřeba dobrá matrace, vzdušná peřina a příjemné povlečení.

    O matracích a peřinách si povíme jindy. Dnes se zaměříme na výběr správného povlečení, které nám spánek může zpříjemnit a navíc může být i ozdobou naší ložnice. Na trhu existuje celá řada výrobců, kteří nabízejí různé vzory, velikosti a materiály.  Jaké se v té změti zorientovat?

    Jak vybrat kvalitní povlečení za rozumnou cenu

    Nejlepším materiálem je samozřejmě 100 % bavlna. Výhody jsou nesporné – savost, příjemné na dotek a vhodný materiál pro citlivou pokožku. Vyšším standardem je bavlněný satén. Povlečení z bavlněného saténu může stát i dvojnásobek toho co z bavlny. Tento materiál je velmi jemný, hebký a příjemný na dotek, přitom si zachovává plně vlastnosti bavlny. Hebkost je dosažena velmi hustým tkaním. A to je právě veličina, kterou bychom měli sledovat. Existují povlečení z bavlny za 250 Kč, ale ve většině případů jsou hrubě tkané, rychle se prošoupou a operou. Vždy sledujte hustotu tkaniny. Stačí se podívat proti světlu a uvidíte. Málo hustá tkanina bude mít i větší tendenci se srážet. Snad jedinou nevýhodou bavlněného povlečení je, že je třeba ho vyžehlit.

    Když nechcete žehlit, můžete použít krepové povlečení. Krepové povlečení je také z bavlny ale není ho třeba žehlit. Na druhou stranu není tak jemné jako hustě tkané bavlněné povlečení. Krepové povlečení nemusí úplně každému vyhovovat. I zde však platí, sledujte hustotu tkaniny.

    Malý TIP na závěr: Pokud váháte s nákupem povlečení, neváhejte dlouho. Přes léto a jaro bývá nabídka povlečení nejvýhodnější.

    Přečtěte si také: