Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nebojte se sportovat i v těhotenství, poradíme vám jaký sport zvolit

    7.5.2014, Radka Kapuciánová

    Přemýšlíte, jak sportovat v těhotenství? Víte, kterým sportům je lepší se v tomto období raději vyhnout? A které pohybové aktivity jsou naopak těhotným doporučovány?

    Životní styl v těhotenství

    Představte si – právě jste zjistila, že jste čerstvě těhotná. Na miminko se těšíte, těhotenství si chcete užít, ale ruku na srdce – víte o všem, co v těhotenství smíte a co byste dělat neměla? Samozřejmě asi nemusíme rozebírat, že alkohol, drogy a kouření plodu škodí. Každá nastávající maminka by se měla zamyslet, jestli je její životní styl v pořádku a jak moc ho bude moct dodržovat v těhotenství. Vedle pravidelného přijímání vitamínů a pití dostatku vhodných nápojů je žádoucí dostatečně se pohybovat.

    Správný pohyb pro těhotnou ženu

    Dříve se mělo za to, že se sportovat v těhotenství nesmí, dnes je však již tento názor překonán. Důležité je zvolit vhodný sport, při kterém budete moct být na sebe i plod opatrná. V úvahu tedy nepřipadají sporty adrenalinové, stejně tak třeba jízda na koni, potápění, lyžování, míčové či silové sporty. Nevhodný je například i u žen oblíbený aerobic či zumba. Obecně platí, že by se žena neměla při sportu v těhotenství příliš namáhat, cvičit do vyčerpání. Teplota těhotné ženy nesmí překročit 38 stupňů Celsia.

    Zvolte klidnější sporty

    Nejvhodnějšími pohybovými aktivitami v těhotenství jsou chůze, plavání, břišní tance, speciální cvičení pro těhotné či jóga. Obecně tedy řečeno klidnější sporty při kterých nehrozí velké riziko úrazu. Chůze je perfektní především na čerstvém vzduchu, tempo si určujete sama. Břišní tance jsou oblíbené především v poslední době, kdy mnoho žen objevilo kouzlo poamlých houpavých pohybů, kterými posilují břišní a zádové svaly i páteř. Břišní tance jsou perfektní relaxací, kdy se nastávající maminka naučí správně dýchat a pohybovat pánví, což velmi využije u porodu.

    Speciální cvičení pro nastávající maminky

    Vyzkoušela jste už speciální cvičení pro těhotné? Jde o tělocvik, kde posilujete svaly důležité pro samotný porod, naučíte se zde navíc techniky správného dýchání při kontrakcích i relaxaci mezi kontrakcemi. Vhodným tělocvikem je též jóga či ještě lépe speciální gravidjoga.  

    Sama či s lektorem – především však opatrně

    Přemýšlíte-li o speciálním tělocviku či jiném pohybu vhodném pro těhotné, informujte se v porodnici, kde jste se zaregistrovala k porodu. Velká část našich porodnic vede své lekce speciálních tělocviků, plavání či gravidjogy. Pokud budete chtít cvičit sama, pročtěte si nějaké knihy, zakupte DVD a především cvičte pomalu a opatrně.

    Přečtěte si také: