Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nová metoda biofeedback v otázkách a odpovědích

    3.12.2013, Kateřina Ondíková

    Biofeedback označuje jednak jednoduchou zpětnou vazbu, například při měření teploty nebo tělesné váhy, ale současně také metodu pomáhající tam, kde jiné typy léčby selhaly. Své o tom ví Daniela Vaškebová z brněnské kliniky Abbia, kde s příslušnými speciálními přístroji pracují. Položili jsme terapeutce několik otázek ohledně netradiční metody.

    Co je to vlastně biofeedback?

    Odborně znějící slovo označuje přístrojovou metodu využívající biologickou zpětnou vazbu za pomocí elektrické energie mozku – EEG. Metoda byla vyvinuta v 70. letech minulého století neurology a psychology v USA jako léčebná a tréninková metoda nápravy mozku. V České republice je metoda známá především jako metoda pro odstraňování poruch učení a pozornosti, ale i mnoha dalších potíží.

    Jak to funguje?

    Metoda biofeedbacku poskytuje informaci o stavu mozkových vln. Pacientovi připevníme na hlavu a ušní lalůčky malé elektrody, které snímají elektrickou aktivitu mozkové kůry. Mozkové vlny jsou zesíleny, tříděny na frekvenční pásma a zobrazeny na obrazovce terapeuta. Počítač zpracovává přijatý signál a zajišťuje jeho zpětnou vazbu, což je informace o tom, jak fungují naše mozkové vlny v konkrétním okamžiku. Následně pracujeme se zjištěnými abnormalitami.

    Co vidí na obrazovce pacient?

    Pacient vidí aktivitu svého mozku převedenou do počítačové hry, kterou ovládá pouze za pomocí svého soustředění a mozkové činnosti. Bez klávesnice či myši ovládá například autíčko, robota či řadu různých “her”. Terapeut kontroluje jeho výkony a reaguje na ně nastavováním požadované úrovně jednotlivých frekvencí mozkové činnosti.

    Kolik musím absolvovat sezení, než pocítím zlepšení?

    Kolikrát je třeba jít do posilovny, než zhubnu do plavek? Každý jsme jiný a máme individuální potřeby. Stejně jako se tato odpověď bude lišit u každého z nás, bude se lišit potřeba sezení. Záleží na náročnosti diagnózy, počet potřebných sezení se pohybuje v řádech desítek. U biofeedbacku však máte velmi brzy možnost zjistit, jak na vás působí. Klinická studie například prokázala, že u dětí s diagnózou ADHD, roste účinek metody lineárně s počtem sezení.   

    Je metoda biofeedbacku považována za experimentální?

    Ve světě rozhodně ne. K používání veškerých biofeedback přístrojů je vyžadováno povolení příslušných úřadů a smí je používat pouze licencovaní terapeuti.Dokonce už i u našich sousedů na Slovensku je hrazena u vybraných diagnóz z prostředků zdravotních pojišťoven. V České republice však není používání biofeedbacku dostatečně ošetřeno. V podstatě s těmito přístroji může pracovat jakýkoliv laik, který má finanční prostředky na zakoupení přístroje. Proto musí klient velmi pečlivě pracoviště, kterému se svěří do péče, ověřit si profesní vzdělání terapeutů a nejlépe sehnat ještě nějaké hodnověrné reference.

    K jakým diagnózám je biofeedback určen?

    Díky biofeedbacku a zejména kombinací několika jeho druhů i dalších typů terapií dochází ke zmírnění nebo i úplnému vymizení příznaků celé řady diagnóz. Mezi nejčastější léčené poruchy patří již zmíněné poruchy pozornosti, úzkostné poruchy, poruchy autistického spektra, stavy po úrazech mozku i po hypoxii mozku, při bolestech hlavy, inkontinencích neurologického původu a podobně. Terapeuti kliniky Abbia dokáží za pomoci vyspělých technologií (neurobiofeedback, EMG biofeedback, fotonový biofeedback) rozpoznat a účinně pomoci při řadě potíží a onemocněních. Přitom o pacienta pečuje několik odborníků současně – neurolog, psycholog či pedagog, díky tomu je pacientovi poskytnuta komplexní a celostní péče.

    Paed.Dr. Daniela Vaškebová je vedoucí terapeutkou ABBIA CLINIC, která se specializuje především na nelékové řešení neuropsychologických obtíží (např. poruchy pozornosti, stresové a únavové syndromy, deprese, bolesti hlavy). Klinika využívá nejnovější „přirozené metody nápravy“ - tedy různých druhů biofeedbacků (zabývá se například těžkými poúrazovými stavy nebo stavy po těžkých porodech, a to díky přístrojům, jimiž disponuje jako jediná v České republice) a dále speciálních druhů masáží, cvičení, neuropsychologického poradenství a celostního přístupu k léčbě.

     

    Přečtěte si také: