Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vyberte si kávu podle své chuti!

    3.9.2013, Kateřina Ondíková

    Spousta lidí si neumí představit začátek dne bez dobré kávy. Na kávu se zvou přátelé, staří známí, u šálku kávy se projednávají obchody důležité i méně důležité. Káva je tu s námi vlastně od stvoření světa, dalo by se říct. Pojďme se společně nechat omámit vůní kávy a podívat se na rozdíly mezi kávou zrnkovou a mletou.

    Káva je aromatický nápoj z plodů kávovníku. Již staré civilizace věděli, jak žvýkání kávy dokáže působit na lidský organismus. V dnešní době pije kávu čtvrtina lidské populace. Je jen malý zlomek lidí, kteří kávou neholdují! Kávu lidé servírují na nejrůznější způsoby. Se šlehačkou, s mlékem, v různě velkých šálcích. Celý kávový průmysl vymýšlí každý den nové inovace, aby nalákal nové konzumenty právě na jeho výrobek.

    Dávno již jsou doby, kdy káva byla v dostání pouze v papírovém obalu a kávové boby si lidé v obchodech mleli na mlýncích, ti bohatší pak doma. Dnešní doba nám nabízí vymoženosti v podobě granulované rozpustné kávy, domácí kávovary a kavárny na každém rohu. Leč, uvařit dobrou kávu je stále umění!

    Zrnková vs. mletá káva

    Kávu rozdělujeme jednoduše na zrnkovou a mletou. Zrnková káva udržuje jednoznačně lepší kvalitu a chuť. Díky namletí kávových bobů až před přípravou kávy, si pro váš šálek uchová to nejlepší možné.  Na první ochutnání, ba přičichnutí poznáte, zdali na váš šálek byla použita právě zrnková káva. Vyplatí se ji vždy kupovat ve specializovaných obchodech s kávou, kde máte kvalitu zaručenu. Pro kvalitní šálek dobré černé kávy vám postačí kvalitní mlýnek.

    Oproti tomu zde stojí na druhém břehu káva mletá. Není to horší, nebo dokonce nekvalitní káva, pouze se jedná o rozemleté kávové boby přímo od výrobce a tudíž ztrácí již na cestě do obchodu na své kvalitě. Je však kávou konzumní a tudíž nikdo její chutí neopovrhuje. Je to rychlý efektivní způsob, jak nejsnadněji připravit kávu. Stačí pouze horká voda, či kávovar.

    Kombinujte kávu mletou i zrnkovou, jen tak dokáže třídit svou chuť a poznat to nejlepší, co nám kávové boby přináší. Zavítejte do kávového obchodu a nechte se okouzlit vůní kvalitní kávy!

    Přečtěte si také: