Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Močové infekce - zatočte s nimi!

    27.9.2012, Eva Hoření

    Pálení, řezání při močení, bolesti nebo křeče v podbřišku, pocit neúplného vymočení, krev v moči - to jsou příznaky, které děsí zejména ženy. Některé to zažívají opakovaně, jiné vůbec. Jaké jsou příčiny a jak infekcím předcházet se dozvíte v následujícím textu.

    Proč ženy?

    V ledvinách se filtruje krev a z ní jsou odváděny odpadní látky a jiné produkty organismu do moči. Ta je vedena z ledvin dvěma močovody do močového měchýře, z něhož je moč vypuzena močovou trubicí ven z těla. Právě poslední cesta poněkud předurčuje ženy k větší náchylnosti k močovým infekcím. U muže je močová trubice delší, prochází prostatou a penisem, bývá přibližně 12-25cm dlouhá, každý si může domyslet, proč je její velikost tak variabilní :-) Kdežto u ženy měří průměrně jen kolem 4 centimetrů a bakterie z okolí konečníku a genitálií mají tak snazší přístup do močového měchýře, kde se dále množí. Nejčastějším původcem infekcí je Escherichia coli, což je bakterie normálně osidlující střevo. Kromě žen jsou k infekcím náchylní diabetici, pacienti s močovou cévkou, lidé s vrozenou anomálií močových cest nebo zvětšenou prostatou a také osoby s rizikovým sexuálním chováním.

    Co dělám špatně?

    Ačkoliv striktně dodržujeme hygienu, přesto se mohou močové záněty vracet. Mezi další opatření, které pomáhají k prevenci infekcí je dodržování pitného režimu, moč musí být stále čirá a světlá. Pokud je tmavší, zvyšte pitný režim. Velmi často vznikají záněty po pohlavním styku. Důležité je, se po samotném aktu dojít vymočit, moč je sterilní a pomůže tak vyčistit močovou trubici dřív, než by se mohly případné bakterie rozmnožit. Zejména v kombinaci s přemírou alkoholu, který dehydratuje, se riziko infekce zvyšuje. Ženy by se také měly vyvarovat prochladnutí, nesedat si na studené povrchy, nenechávat na sobě dlouho vlhké plavky a důsledně chránit břicho i bedra před zimou. Je důležitá i volba spodního prádla, jelikož tanga mohou také usnadňovat přestup infekce z konečníku do močové trubice.

    Jak se vyléčit?

    Pokud trpíte příznaky zánětu močových cest, vydejte se ke svému obvodnímu lékaři nebo k urologovi. Určitě bude chtít vzorek vaší moči, práci mu můžete usnadnit, když do čisté sklenice či zkumavky odeberete střední proud první ranní moči. Pravděpodobně vám nasadí antibiotika, které by do 3 dnů měly vést k úlevě. Při tom je nutné dodržovat zvýšený pitný režim, vyvarovat se zvýšené fyzické námahy, alkoholu a kyselých nápojů. Jistou úlevu může podpořit teplý obklad na břicho nebo teplá sprcha v průběhu močení. Někdy mohou mírnější příznaky samy odeznít při zvýšeném příjmu tekutin. Lze užívat urologický čaj, nebo přípravky s brusinkami.

    Záněty močových cest není dobré podceňovat, existuje riziko jejich rozšíření až do ledvin, kde mohou způsobit pyelonefritidu, což je závažný stav s vysokými horečkami a bolestmi v bedrech.

    Přečtěte si také: