Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Bez kafe ani ránu! Jak si vychutnat skutečně kvalitní kávu?

    10.6.2012, Radka Kapuciánová

    Nedokážete si představit ráno bez své oblíbené kávy? Nebo si raději šálek tohoto lahodného nápoje dopřejete večer po práci, kdy už máte klid a nikam nemusíte pospíchat? Ať tak či tak, každý pijeme kávu jinou a po svém.

    Kvalitní káva, mimo to, že opravdu chutná, může pomoci nejen po stránce psychické, ale i zdravotní. Například lidem s nízkým tlakem pomáhá jejich tlak vyrovnat, ostatní zase skvěle povzbudí. Zajímavou (a možná i novou) informací pro vás jistě bude, že kvalitní káva rozšiřuje průdušky a umožňuje tak lépe dýchat; může se pak tedy střídmě používat například při astmatu.

    Mletá káva je velmi populární proto, že už s ní de facto nemusíte nic dělat. Stačí dokonce mít i některý ze starších kávovarů, který ještě neumí zpracovat kávu zrnkovou. Jistě si pamatujete na doby, kdy v mnoha obchodech s potravinami byly automaty sloužící k namletí čerstvě zakoupené kávy. Takovou kávu jste si pak přinesli domů a mohli ochutnávat. Zrnková káva je perfektní pro ty, kteří vlastní (nebo si chtějí pořídit) kávovar, který sám umí kávu namlít. Výhodou toho je fakt, že taková káva bude mít mnohem silnější aroma, jelikož to se uchovává v kávovém zrnu, po namletí ale své aroma rychle ztrácí. Další výhodou je nižší cena, protože neplatíte ničí práci navíc.

    Trendem posledních měsíců je především káva z kapslí, díky kterým ušetříte starosti a čas potřebný k namletí kávy. Jednoduše si vyberete svou oblíbenou příchuť, vhodíte do kávovaru a během několika vteřin máte kávu připravenou. Pozor si však dávejte na materiál kapslí, ve kterých se káva uchovává!

    Dalším trendem na našem trhu je podporovat tzv. fair trade kávu, která pochází od farmářů, kterým dají kávové společnosti férové podmínky pro pěstování jejich zrnek. Společnosti podporující program fair trade tak chtějí například zamezit dětské práci, farmářům nabízí dobrý výdělek a možnost zbavit se chudoby, která ovládá země třetího světa.

    Že vám nedělá dobře kofein? Pak nemusíte zoufat, i pro vás existuje káva. Bezkofeinové kávy se začínají vyrábět čím dál tím více, jelikož i poptávka po ní vzrůstá. Skvělý nápoj je to především pro těhotné a kojící maminky, které si svůj život bez kávy ani nedokáží představit, ale uvědomují si, že kofeinová káva by maličkému dítěti mohla uškodit. Bezkofeinová káva je pak nejlepší možností.

    Přečtěte si také: