Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Toužíte po skutečném požitku z vína? Představujeme vinné klenoty

    21.3.2012, Lucie Kubátová

    Nechcete-li strávit další nudný páteční večer ve společnosti televize a domácího mazlíčka, zkuste přijít s něčím originálním, zábavným a nevšedním. Pozvěte své přátele a blízké, a uspořádejte malý soukromý večírek věnovaný vínu. Známí ocení vaši invenci a uvidíte, že se při poznávání nových chutí z vinných sklepů příjemně pobavíte, a kdo ví, možná se budete přímo podílet na vzniku nové tradice, jež se vám v budoucnu postará o zajímavě a smysluplně prožité večery.

     

    Ne všechny z vás se mohou pyšnit svými schopnostmi uznávané sommelierky, a proto si před svou první „vinnou párty“ anebo vámi pořádanou degustací nechte trochu poradit. Předně, zapomeňte na levná vína ze supermarketů. Jednak jsou každému lehce dostupná a nikterak výjimečná, a tudíž hrozí riziko, že je vaši blízcí už okusili, jednak s nimi nikoho neoslníte.

    Vybíráte-li víno, vybírejte zároveň kvalitu. Navíc, sáhnete-li po takovém, které není běžně k dostání a svým způsobem představuje raritu, váš úspěch je předem zaručen.

    Máme pro vás tři znamenité tipy, s nimiž ve společnosti rozhodně zazáříte.

    Portské víno

    Pokud holdujete plným chutím s lehkým ovocně sladkým nádechem, vsaďte na portské víno. Překvapí vás jeho vnitřní bohatost a decentní vůně dřeva a koření, kterou získalo díky dlouhému zrání v sudu. Čím déle některé druhy portského zrají, tím více získávají na kvalitě. Energická chuť portského vás nadchne, ať už zvolíte nejméně sedm let v sudu ležící odrůdu Colheita, hřející zlatohnědé Tawny, anebo Ruby, jež se pije poměrně mladé.

    Ledové víno

    Opravdovou rozkoš zakusíte s ledovým vínem. Sklízí se při teplotě okolo -10 °C, kdy jsou hrozny zmrzlé. Aby neztratilo svou hodnotu, je důležité dbát při lisování hroznů na jejich nerozmrznutí, na cukr bohatý mošt by se totiž neměl zředit s vodou. Ledové víno oplývá svou medovou chutí a velmi výraznou sladkostí. Nad ostatními víny vyniká svou vzácností. Jeho sklizeň a příprava je náročná, a ne každý rok jsou přírodní podmínky k vinařům shovívavé.

    Slámové víno

    Nasládlou vůní a příchutí se honosí i slámové víno. Za svůj název vděčí způsobu sušení, jímž je proslulé. Vybrané hrozny se suší zhruba tři měsíce na slámě, uchovají si tedy vysokou cukernatost, podobně jako ledová vína. Oceníte především jejich nezapomenutelné aroma a výrazné ovocné tóny, jež vytvářejí výtečnou chuť slámového vína.

    Přečtěte si také: