Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • MBTI testy: Objevte osobnost svou i druhých

    4.3.2012, Radka Kapuciánová

    Zajímáte se o společenské vědy? Je vám blízká psychologie? A říká vám něco test MBTI? Pokud ne, ale chcete se dozvědět něco zajímavého z oboru testování typologie osobnosti nebo jen máte rádi nejrůznější vyplňování testů a dotazníků, zkuste si něco o této problematice zjistit. Začít můžete v našem dnešním článku!

    Testování MBTI je založeno na konceptu práce švýcarského psychoanalytika jménem Carl Gustav Jung. Není však pouze jeho zásluhou, že je dnes tento test světově jeden z nejoblíbenějších a nejvyužívanějších v oboru profesního a studijního zaměření, dále pak třeba v oboru pedagogickém a dalších. Za to vděčíme dvěma psycholožkám, Katharine Cook Briggs a její dceři Isabel Briggs Myers, které za druhé světové války, když ženy, které do té doby byly předurčeny výhradně pro domácí práce a výchovu dětí, musely nastoupit do práce, jelikož pracovníků bylo jen velmi málo. Obě psycholožky chtěly pomoci ostatním ženám ze své rodiny a okruhu známých, přátel a sousedů, aby si nalezly co možná nejvíce vyhovující činnost, a tak začaly experimentovat a získávat tak znalosti a zkušenosti, osvojily si koncept C. G. Junga a vynalezly dnes běžně užívaný a odborníky uznávaný MBTI test.

    Tento test odhalí mnohé. Odhalí to, jací jste, jak jednáte, jak přemýšlíte. Odhalí temperament, řekne vám (pokud to sami o sobě dosud nevíte), jestli jste spíše extrovert a dáváte tak přednost pobytu ve společnosti dalších lidí, nedělá vám potíže otevřeně mluvit a řešit věci na veřejnosti, nebo zda jste naopak introvertního založení, takže si raději zalezete do svého koutku, na místo, kde jste sami, a kde se cítíte dobře.

    Ve výsledku testu se dozvíte, které složky ve vás převládají. Vedle introverze a extroverze zjistíte, zda dáváte podvědomě přednost citům či rozumu, vnímání nebo usuzování a v neposlední řadě pevnému řádu či intuici. Každá z těchto vlastností je zastoupena jedním písmenem, tudíž vám na konci testu vznikne sled čtyř písmen a na tomto základě se můžete zařadit do jedné z šestnácti typologií osobnosti. Každá z typologií je různou kombinací výše uvedených vlastností.

    Vždy je zajímavé se dozvědět něco o sobě. Ale nemusíte tento test vyplnit jen za sebe - udělejte si chvilku se svým partnerem, přáteli či rodinou a utužujte své vztahy při zábavném vyplňování testu, který vám může přinést poučení, kterého budete moci v budoucnu využít.

    Můžete ho však využít i k pochopení vašeho blízkého. Každý z nás reaguje na jeden podnět jinak, ale odlišné chování od toho našeho nemusíme vždy pochopit. Když se nad tím zamyslíte, jistě i vy přijdete nejméně na jednu událost, kdy jste toto sami zažili. Vyplněním testu za jinou osobu můžete využít i při předpovídání něčího chování. Každý jedinec má určitý vzorec chování. Zatímco jeden bude z nové věci nadšený, druhý by dal přednost stereotypu. V jiném modelovém případě bude jedinec ve společnosti výřečným bavičem, další se bude krčit v koutě, jelikož by se raději viděl doma a sám.

    Každý jsme jiný a právě psychologie, speciálně pak pochopení testování a výsledků MBTI vám může v mnohém pomoci. Ať už jde o pochopení druhých, snaze naučit se empatii, předvídat chování svého nadřízeného či dokonce umění ovlivňovat druhé, to vše rozvíjí naši schopnost komunikace s ostatními, protože kdo by nechtěl být pochopen?

    Přečtěte si také: