Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Svatba - pouhý přežitek aneb Rozvodovost vládne Česku!

    6.11.2011, Lucie Veselková

    Většina párů vnímá nejspíše svatbu jako další krok svého vztahu. Není tomu tak dávno, kdy jsem slýchávala názor, že po pěti letech společného soužití by mělo dojít na svatbu, nebo by se pár měl rozejít. Tenkrát mi to připadalo, jako kdyby existovalo pomyslné měřítko na vztahy.

    Hitem současné doby je žít tzv. „na psí knížku“. A proč tomu tak je? Pokud se nad tím trochu zamyslíme, tak je to taková nenásilná forma soužití. Ti dva na sebe nejsou žádným způsobem vázaní a v případě, že dojde k problému, tak není třeba čekat několik let na rozvod, zabalíme si kufry a život jde dál. Zdá se vám to pošetilé? Toto je holá realita.

    Na svatbu a na manželství jako takové existuje dosti pokřivený názor. Dost lidí tento závazek nebere seriózně a doby, kdy si lidé slibovali lásku, věrnost a vše dobré i zlé až do smrti, jsou už dávno pryč. Dnešní doba je velmi uspěchaná, partneři se často míjí, nebo se setkávají doma až pozdě večer a za to vše může jejich pracovní vytížení. Zkrátka a dobře, nedokážeme si stanovit priority a chtěli bychom být zároveň bohatí, úspěšní a být milováni. Ovšem všechny tyto požadavky nemohou zapadat do pomyslné rovnice štěstí, a tak není divu, že se téměř každé druhé manželství v České republice rozvádí.

    Navíc, česká společnost je velmi tolerantní vůči rozvodům a naše zákony jsou velmi benevolentní. Rozvod je vnímán téměř jako norma. A nadneseně by se dalo říci, že manželství je vnímáno jako věc, která se vymění za novou ve chvíli, kdy se rozbije. Současné době vládne zábava, poznání, užívání si života plnými doušky, což popravdě v manželství moc fungovat nebude a fungovat nemůže. Pravdou však zůstává, že jsou to většinou ženy, které se snaží směřovat vztah ke svatbě. Pokud se jedná o muže, tak pro ně je to pouze bezcenný kus papíru a pouhý přežitek, a to, jestli jim prádlo vyprala a vyžehlila paní Vomáčková nebo slečna Krásná, na věci nic nemění.

    Podle Českého statistického úřadu patří mezi nejčastější příčiny rozvodu rozdílnost povah, názorů a zájmů, což je celkem pochopitelné, na druhou stranu asi jen stěží najdeme někoho, kdo bude naši přesnou kopií a bude nám vyhovovat ve všech směrech.

    Přečtěte si také: