Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Frekvence sexu – spíte spolu tak akorát?

    30.7.2011, Veronika Vycpálková

    Podle průzkumu společnosti Durex, který probíhal před čtyřmi lety, průměrný pár v České republice souloží 127x za rok. Přijde vám to jako uspokojivé číslo? Jestli ano, tak patříte do té spokojenější poloviny české populace. Se svým sexuálním životem není spokojena více než polovina lidí (56 procent). Z pravidla, čím jsou partneři starší a čím déle jsou spolu, tím je situace horší.

    Jestliže máte představovat průměrný český pár, souložit byste měli dvakrát týdně. Podle dalšího průzkumu, který je každých pět let prováděn sexuology Petrem Weissem a Jaroslavem Zvěřinou, se v roce 2008 Češi věnovali sexu v průměru jednu hodinu týdně. Do této hodiny je započítána i milostná předehra.

    Jaké faktory ovlivňují frekvenci sexu?

    Spokojenější jsou lidé mezi dvaceti a čtyřiatřiceti lety, kdy je frekvence sexu největší. Jak přibývají léta, vyskytují se tělesné potíže, ale také únava. 34% žen má problémy s nedostatečným zvlhčením a 29% mužů má problémy s erekcí. Po pětatřicátém roce připadá na týden už jen jeden pohlavní styk.

    Četnost souložení je samozřejmě ovlivněna také tím, zdali jste ženatí, svobodní anebo žijete se svým protějškem pouze takzvaně na hromádce. Jestliže chcete být se svou sexuální frekvencí spokojeni co nejdéle, průzkumy napovídají, že byste se neměli sezdávat. Ideální samozřejmě není ani single život, kdy může být občas o sexuální partnery nouze. Dalším faktorem, který nenapomůže četnosti vašich radovánek, je příliš práce. Zejména u žen se vyskytují také emocionální příčiny. Ty vznikají z nedostatečného respektu ze strany mužů.

    Když ženu bolí hlava…

    Bolest hlavy, jako příčina chybějícího sexu je pořádně otrhané klišé. Jistě, něco na tom je a ve většině popisovaných případů odmítají sex zejména ženy. Je ale také poměrně velké množství mužů, kteří naopak trápí ženy každodenními výmluvami a leností v sexu.

    Z medicínského hlediska můžeme pravidelnému sexu vděčit za lepší trávení, spánek, snížení únavy, posílení imunity, udržování kondice a snížení menstruačních bolestí. Když si tedy sečteme pro a proti, je ostuda, že Češi věnují v průměru pouze hodinu týdně této blahodárné činnosti.

    Přečtěte si také: