Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Když sex bolí

    6.6.2011, Dagmar Čechová

    Bolesti při sexu zažila za svůj život každá žena alespoň jednou. Důvodů je mnoho – zranění, stres nebo nevhodná sexuální poloha. Většina problémů se dá ale vyřešit velice rychle.

    Úrazy při sexu nejsou ničím neobvyklým – odřená kolena nebo záda, boule na hlavě, modřiny všude po těle. Ty ale většinou nejsou zabijákem vaší chuti na to sex vůbec mít. Nehody intimnějšího ražení už ale ano. Nejčastěji dochází k natržení kůže při příliš vášnivém sexu – a to jako u žen tak u mužů. Nedostatečné zvlhčení také může přivodit značné potíže – od natržené uzdičky u mužů až po protržení střevní stěny při análním sexu. A to je opravdu vážná věc – každý určitě chápe riziko infekce v těchto místech. Nikdy tedy nezapomínejte na lubrikační gel.

    Problémem při sexu může být také „vyvinutost“ partnera. Mnoho žen si pak stěžuje na nepříjemnou bodavou bolest v podbřišku – tu způsobuje narážení penisu do děložního čípku, který je poměrně citlivý. Tento problém může být odstraněn změnou sexuální polohy nebo zvolením jemnější varianty sexu místo zběsilého přirážení.

    Dalším důvodem bolestivého sexu jsou různá onemocnění – nejčastěji kvasinková infekce. Neustálé svědění vede samozřejmě k drbání, které nejenže kvasinky roznáší, ale narušuje i jemnou pokožku pochvy. Samotný sex se tak může stát až agonickou činností.

    Jednou z nejčastějších dočasných poruch je tzv. vaginismus. Jde o křečovité stažení poševních svalů, které nedovolí průnik penisu do pochvy. Často k němu dochází po prvním sexu, pokud byl pro partnerku bolestivější, než čekala, nebo po znásilnění. V takových případech si sama žena ani nemusí něco takového uvědomovat – její tělo se jen brání po nepříjemné zkušenosti. Jindy se to může stát, když ženu partner nepřitahuje, nebo se do sexu nutí. Sex je pak zpočátku bolestivý a někdy dokonce nemožný. Lékaři vám však doporučí jediné – zkoušet to dál, pomalu a něžně.

    Důležité však je navštívit lékaře, pokud při sexu cítíte nevysvětlitelnou bolest. Někdy to může být maličkost, jindy však takovou bolest může způsobovat něco, co by mohlo ohrozit váš život.

    Přečtěte si také: