Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak s partnerem mluvit o sexu se svým bývalým

    17.5.2011, Dagmar Čechová

    Dnešní společnost je skutečně otevřená, co se týká sexuálních témat. Po této stránce je nahráváno maximální upřímnosti v partnerských vztazích, nemůže to mít ale také nějaký patologický dopad?

    V této souvislosti ve vás vyvstane jistě mnoho otázek. Kolik měl sexuálních partnerů, jak vypadají jeho sexuální zážitky, nakolik experimentoval a - v neposlední řadě - jestli jste lepší…

    Co všechno je dobré svěřit svému partnerovi o vaší sexuální minulosti, ale hlavně, jak se o tomto citlivém tématu bavit?

    Jak na to?

    Na začátku vztahu nám možná nepřipadá důležité toto téma otevírat, a když na to dojde, často to nějak přibarvujeme. Zkrášlujeme, pakliže se chceme blýsknout, nebo vše naopak popisujeme dramatičtěji, abychom partnera podpořili a dodali mu sebedůvěry.

    Později možná zjistíme, že se to úplně nevyplatilo a na snůšku lží je těžké navázat pravdou.

    Bohužel ale neexistují návody, jak o tomto tématu mluvit, do jaké míry a kdy. Podmínky jsou individuální a je třeba se vcítit do role partnera a uznat, kolik byste v jeho postavení sama snesla. Není třeba lhát, jen se vyhnout zbytečným detailům a případně také slastným vzdechům. Ty si nechte pro kamarádky.

    Kdy toto téma otevřít?

    Je dobré prozkoumat terén a zaměřit se na to, jak partner sám o těchto věcech mluví. Prohodí občas něco mezi řečí, aniž by si z toho cokoliv dělal? Nebo všechny zmínky obchází, takže se zdá, že je čestnější, než Panna Marie?

    Můžete počkat, jestli se sám na nějaké informace z tohoto soudku zeptá. Jestliže k tomu přistupuje s chladnou hlavou, bude-li ho to zajímat, zaručeně se zeptá. V případě, že ho to moc zajímá, ale je to pro něj tak tabuizované, že se neodváží zeptat, asi je dobře, že se nezeptá a nic se nedozví. Nemuselo by to pro něj být stravitelné.

    Rozhovory na témata sexu, předchozích partnerských vztahů, sexuality, nevěry a představ, jak přistupovat k těmto tématům, hrají důležitou roli ve vzájemném poznávání. Má-li váš partner stejný nebo alespoň podobný názor na tato témata, je to velmi pozitivní.

    Přesto se nenechte nachytat tím, co partner říká. Jste-li alespoň trochu vnímavá, nejvíce vám napoví neverbální projevy a partnerovy reakce.

    Přečtěte si také: