Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak si nepřivodit faux pas na společenských událostech

    13.2.2011, Markéta Vocetková

    Sezóna plesů, večírků a sešlostí se kvapem blíží a společensky korektní chování je jejich nedílnou součástí. Jak se tedy chovat, abychom si nezkazili naši reputaci? Tento článek je souhrnem základních rad a tipů na chování ve společnosti.

    Na návštěvu či večírek chodíme vždy ve slušném oblečení, přicházíme o několik minut později, nejpozději však 15 minut po domluveném termínu.

    Vhodná je malá pozornost v podobě vína či květin. Hostitel může láhev před hosty otevřít, nemusí však, pokud má načatou jinou láhev nápoje stejné kvality.

    Při představování obvykle podáváme ruku - a kdo a komu? Žena má nejvyšší postavení ve společnosti, proto při představování dvou cizích párů podává nejprve žena ruku druhé ženě, poté podává ruku muži, kterého nezná, a nakonec si potřesou rukama muži mezi sebou. Jeden z mužů při tom ženy představuje, obvykle ten, kdo je obeznámen se jmény všech přítomných. Pokud se jedná o vztah nadřízený podřízený, nabízí ruku více postavený člověk - nadřízený a sám se představuje. Stisk ruky by měl být dostatečně silný, nemusíme však druhému člověku drtit ruku.

    Pokud nejsme na večírek zváni sami, je dobré vědět něco málo o ostatních hostech dané události. Mít přehled o tom, kdo má jaké postavení či čeho ve firmě dosáhl. Pokud to dopředu nevíme, můžeme se zeptat hostitele či formou zdvořilé otázky přímo hosta. Kompliment či zdvořilá otázka jsou na místě, projevujeme tak zájem o osobu, se kterou mluvíme.

    Při rozhovoru neskáčeme druhému do řeči, necháme ho projevit svůj názor. Následně pak vyjádříme svůj. Neměli bychom mluvit pouze v ich formě, vypadá to sobecky a nepatřičně. Ve společnosti nikdy nepomlouváme a na problém se díváme objektivně.  Pokud chceme rozhovor ukončit, poděkujeme za názor a za příjemnou debatu, omluvíme se a odejdeme.

    Při banketech a rautech se nebojíme si nabídnout. Pohoštění je připraveno pro hosty, ne aby leželo ladem na stole. Neznamená to však, že se musíme nutně přecpávat a sníst od všeho kus. Milá pozornost je pochvala hostitele či hostitelky za pohoštění.

    Uvítací nápoj nazýváme aperitiv, bývá to jemné šumivé víno či šampaňské. K jídlu může nabídnout hostitel láhev dalšího vína. Káva a dezert na závěr bývají také oblíbenou součástí. I v případě večeře je milá zdvořilá konverzace a pochvala hostitelky. Nikdy nekřičíme na osoby sedící na opačném konci jídelní tabule, hovoříme pouze s osobami sedící v naší blízkosti. Návštěvu ukončuje host. Měl by brát ohled na hostitele a odejít v patřičnou dobu. Poděkujeme, rozloučíme se a popřípadě hostitele také pozveme k nám.

    Přečtěte si také: