Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Asexualita

    6.1.2011, Veronika Vycpálková

    O asexualitě se někdy mluví jako o nové sexuální orientaci. Dle propočtů jde o 4% populace, což není úplně zanedbatelné množství.

    Asexualita je popisována jako absolutní nezájem o sex. Často dochází o zaměňování s frigiditou. Ve své podstatě jde sice o podobnou poruchu, ale v závěru je každá jiná, a to zejména svou intenzitou. Zatímco u frigidity jde o nezájem o sex, sexuální chladnost a je to vlastně snížená sexuální potřeba, v případě asexuality není sexuální potřeba žádná. Někteří vědci asexuální jednotlivce popisují jako jedince bez sexuální orientace.

    Přístup asexuálů k sexu se liší. Někteří o něj jednoduše nejeví zájem, jakékoliv situace, které nahrávající příjemně strávenému večeru za doprovodu sexuálních hrátek, ignorují. Jiní se ale staví k sexu spíše pohrdavě a někteří až s neskrývanou averzí a silným odporem.

    Asexuální lidé mají snížené hranice intimního chování, které jim je příjemné. Někteří se líbají a je jim to příjemné, ale jiní ani líbání nevyhledávají.

    Kdo je asexuální?


    Většina lidí si v určitém stádiu života prošla asexuální fází, ať už šlo o období nadměrného stresu, vyčerpání, nebo o nepříjemnou nemoc. V určitém momentě je sex to poslední, na co by měl člověk pomyšlení, ale teprve v případě, když tyto pocity přetrvávají několik let, jedná se o asexualitu.

     

    Jsou asexuálové, kteří netouží po jakémkoliv vztahu, žijí sami a užívají si, že je netíží žádné povinnosti vyplývající z partnerského života, ale pak jsou také asexuální jedinci, kteří chtějí prožívat veškeré všednosti vztahu, kromě sexu. V tomto případě obvykle nastává jeden a ten samý problém, neboť málokdy se sejdou dva jedinci se stejným sexuálním apetitem a mnohokrát vztah zkrachuje právě pro rozdílné preference v sexuální oblasti.

    Asexuálové na rozdíl od lidí se sexuální poruchou vůbec nejsou znepokojeni tím, že o sex nejeví zájem. Berou to jako přirozenou věc a nijak se tím obvykle netají.

    „Je to jako když dlouho potřebuju čůrat a pak si konečně ulevím,“ pravil asexuální muž o vyvrcholení.

    Přečtěte si také: