Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vztah na pracovišti: Ano či ne?

    11.11.2010, Veronika Vycpálková

    Odborníci i laici se téměř jednohlasně shodují na tom, že vztah na pracovišti fungovat zkrátka nemůže. Jistě nejde jen o pouhopouhý výkřik do tmy a mají k tomu nějaká odůvodnění, ale není radno vše házet do jednoho pytle.

    Pracující lidé mnoho času tráví na pracovištích, stejně tak, jako studenti spoustu času tráví ve školách. Je tedy naprosto logické, že zde hodně vztahů vzniká. Poznáváte nové lidi a poté jste s nimi velkou část dne a o víkendu čas od času navštěvujete stejné večírky.

    Každý z vás, kdo zažil vztah s někým, s kým pracoval nebo studoval, jistě ví, že takový vztah prochází několika stádii, která jsou přirozená. V první fázi byste se svým partnerem nejraději byli každou chvíli svého života, ale v momentě, kdy tato fáze pomine, jste rádi, že jste občas jen s přáteli, nebo se svou oblíbenou knihou, přestože tento fakt nemusí nijak degradovat váš vztah. Na partnera se těšíte, což je příjemné. Ale tato fáze je zkomplikována v případě, kdy partnera vidíte nadále každou volnou chvíli, přestože to už není vaším zbožným přáním.

    Velká část záleží na povaze vašeho partnera, ale také na té vaší. Jestliže nebude ukřivděný, protože chcete v pauze na oběd zaskočit na jídlo raději s kolegyní, jste na dobré cestě zvládnout vztah i v této fázi.

    Problém nastává v případě, že u jednoho z partnerů první fáze přetrvává o něco déle. Zatímco jeden z vás by raději pracoval na projektu s jinými lidmi, ten druhý v tom může vidět všelijaká paranoidní znamení, která mu budou celé dny znít v hlavě, až začne být skutečně netečný a zejména neúměrně žárlivý. V tomto momentě je vztah ve velkých nesnázích.

    Pakliže jste jeden z těch „povedenějších“ párů, kde se dá o problémech diskutovat, velmi vám pomůže, když se posadíte a každý z vás tomu druhému vylíčí, jak to cítí a jak na něj tato situace působí.

    Osvědčená technika, která by alespoň částečně měla bourat komunikační bariéry mezi pohlavími, je, že v momentě kdy dořeknete myšlenku, partner ji zopakuje tak jak ji pochopil. Poté máte možnost znovu vysvětlit vše, co si vyložil jinak. A budete se divit, jak moc rozdílné je myšlení žen a mužů. Zatímco vy říkáte něco naprosto samozřejmého, pro váš protějšek to může být také naprosto samozřejmé, ale v úplně jiném významu.

    Přečtěte si také: