Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sociální vztahy na internetu

    8.9.2010, Dagmar Čechová

    Před několika lety to začalo seznamkami a chaty. Dnes je to Facebook, Twitter, Blogger a mnoho dalších. Znamená jejich nástup útlum vztahů v reálném světě? Řeč je o sociálních sítích na internetu.

    Stejně jako v reálném životě, i na internetu máme potřebu vytvářet si společenské vztahy. Hlavní myšlenkou internetu je sdílení informací rychlou a dostupnou formou. A při jeho dnešních rozměrech je téměř nemožné vyhnout se komunitním sítím. Prakticky každá druhá webová stránka má své diskuzní fórum, popřípadě umožňuje zanechávat komentáře – a tím to začíná.

    Lidé jsou už delší dobu zvyklí udílet komentáře nebo si povídat na chatu. Dalo by se ale říct, že obliba podobných aktivit v nedávné době začala ztrácet svůj lesk. Pak se ale objevilo „monstrum“, které na sebe poutá stále dostatečně velkou pozornost. A tím je Facebook.

    Hlavním důvodem, který napomohl Facebooku k takové slávě je pohodlnost uživatelů internetu. Nemusíte vyvíjet žádné úsilí ani obětovat příliš času a přesto si můžete popovídat s přáteli ze základní školy. Celý systém této sociální sítě je tak jednoduchý, že mu podlehli nejen teenageři, ale i jejich rodiče. A vzhledem k tomu, že člověk je od přírody tvor zvědavý a vychloubačný, sdílí statisíce, ba dokonce miliony lidí své informace, zájmy a nálady se svými přáteli. Budiž světlo... eh, tedy oblíbenost.

    Facebook odstartoval rozvoj sociálních sítí všemožného typu – a to především u nás. Twitter, kde sdílíte krátké zprávy s lidmi, kteří vás „následují“. Last.fm, na kterém vyhledáváte hudbu, která by se vám mohla líbit a lidi, kteří mají podobný vkus. MySpace, který je starší obdobou Facebooku. A mnoho dalších.

    Přesto se dnes najdou tací, kteří podobnými komunitami opovrhují. A to ať už byli jejich součástí či ne. Tvrdí, že jde o požírače času, osobních údajů a identity. Samozřejmě záleží na povaze člověka, aby určil, kolik času a informací internetu jako takovému dá, a jestli si bude schopný udržet vztahy i v reálném životě. Bohužel jsou tací, kteří podlehnou.

    A nakonec, proč jsou vlastně sociální sítě všeobecně oblíbené. Málokdo má to štěstí, aby si v reálu našel přítele, který by s ním sdílel všechny zájmy. Na internetu to možné je, ale je pravděpodobné, že ten člověk bude z velmi vzdáleného geografického pásma.

    Přečtěte si také: