Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Techniky liposukce 1. část

    16.5.2010, Tomas Huček

    V jednom z našich předchozích článků jsme narazili na problematiku liposukce. Jde o zákrok, kterým se pomocí kanyly odstraňuje přebytečný tuk, který byl nejprve lokalizován v jistých partiích. Celý proces patří mezi jednoduché lékařské zákroky, přesto však vyžaduje mnoho vstupních kontrol, jež dávají chirurgům jistotu, že vše proběhne tak, jak má.

    V zásadě existuje šest hlavních metod liposukce. Tou první je nejstarší způsob liposukce, který se nazývá suchá technika. Při této technice nedochází ke vstřikování tekutiny pod tukovou tkáň. Odtud vznik názvu suchá technika. U této metody se využívá vysokého podtlaku, který odsává tukovou tkáň. To ovšem s sebou přináší rizika vyšší krvácivosti a špatného výsledku. Může totiž docházet ke vzniku mnoha nerovností, které jsou způsobeny špatným odsátím. Suchá liposukce se dnes již nepoužívá, neboť ji nahradila liposukce vlhká.

    Techniky vlhké liposukce jsou založeny na vstřikování jistého roztoku do podkoží. Podle množství roztoku lze rozlišit wet techniku a super-wet techniku. Pakliže byste chtěli vědět, co obsahuje ona látka, jež je vstřikována pod kůži, pak vězte, že se jedná o směs chloridu sodného, adrenalinu (hormon, který dokáže vyvolat stažení cév) a anestetika (látka potlačující bolest). Vlhké liposukce umožňují lepší odstranění tukových polštářů, snižují ztrátu krve a zároveň způsobují menší bolest. Obrovskou výhodou je, že roztok dokáže zabránit utváření podlitin, které způsobuje operace.

    Vlhké techniky se rozlišují podle množství použité tekutiny. Zatímco wet technika potřebuje asi 250 mililitrů na ošetřovanou oblast, pak super-wet technika vyžaduje tolik roztoku, kolik je odsávaného tuku. Jde o způsob, který je velmi podobný tumescentní technice.

    Tumescentní technika je založena na vpravení roztoku, který obsahuje lokální anestetikum, takže dochází pouze k částečnému uspání pacienta. Pro lékaře to má obrovskou výhodu, neboť při samotném odsávání tuků může manipulovat s pacientem, a díky tomu dosáhne lepšího výsledku na problematických partií. Nevýhodou tumescentní techniky je tvorba otoků během zákroku.

    Přečtěte si také: