Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Který šampon je ten pravý pro vás? Pečujeme o vlasy

    25.3.2012, Markéta Vocetková

    Objem, délka, síla, lesk či obnova poškozených vlasů? Televizní reklamy na nás chrlí jeden zázračný šampon za druhým. Každý z nich slibuje inovované složení, nové jedinečné složky a stoprocentní účinnost. Je tomu ale tak? Opravdu budeme mít po používání šamponu z reklamy dlouhé, silné a pevné vlasy, stejně jako modelka?

    Je sice pravda, že některé šampony opravdu obsahují vyživující složky, extrakty z ovoce či keratin, avšak jejich účinek nebývá moc výrazný. Šampon by v první řadě měl vlasy očistit a teprve v druhé je ošetřovat. Každý šampon má mycí složku, která více či méně vlasy vysuší, což překvapivě platí i pro vyživující šampony. Od tohoto typu bychom čekali spíše opak.

    Není však pravdou, že jsou zcela bezúčelné. Aby se efekt šamponu projevil výrazněji, je nutné jej používat dlouhodobě, nestřídat různé značky a typy a pokud to lze, používat celou řadu téže značky. Právě kondicionéry, masky a bezoplachové péče mají na kvalitu vlasů největší účinek, působí mnohem delší dobu než šampon a neobsahují mycí složku. Vlasy jsou tedy vyživené a patřičně ošetřené.

    Vyšší cena rovná se vyšší kvalita? Nemusí tomu tak být, ale může. Speciální šampony od kadeřníka bývají kvalitnější než ty z běžných drogerií, protože je vyvíjejí odborníci ve spolupráci s kadeřníky a specialisty na vlasy. Bohužel tomu odpovídá i jejich cena, která bývá i několikanásobně vyšší než cena běžně prodávaných šamponů. Mezi těmi v drogerii je více důležité jejich složení než cena.

    Pokud máte vyzkoušený šampon, zůstaňte mu věrní. Časté změny a zkoušení horkých novinek vlasům nesvědčí. Obzvláště ženy, které si hlavu barví či dokonce odbarvují, by měly o své vlasy dbát o to více. Chemicky barvené vlasy musí mít speciální výživu a péči.

    I přes všechny zázračné šampony a kondicionéry, je příroda tím nejlepším pomocníkem. Pokud vás trápí přesušené vlasy z následků barvení či časté tepelné úpravy, udělejte si hodinu před mytím masku z olivového oleje a žloutku. Na mastné vlasy platí přeliv z kopřiv a citronu a pro lesk a svěžest si udělejte přeliv z heřmánku. Sušené bylinky běžně seženete v lékárně a olej naleznete v každé domácnosti.

    Přečtěte si také: