Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Akné - příčina a léčba

    11.2.2011, Zuzana Fořtová

    Každý, kdo někdy zažil trápení s akné, se mnohokrát rozčileně ptal, proč takový problém, který člověku znepříjemňuje život a bere sebevědomí, vzniká. Kupodivu neexistuje na tuto otázku navzdory hlubokým znalostem moderní medicíny jednoznačná odpověď.

    Jedni tvrdí, že akné je vnějším projevem špatné funkce vnitřních orgánů – jater, trávicího traktu, štítné žlázy a podobně. V tomto případě by při léčení opravdové příčiny mělo akné vymizet. Jiní však zase tvrdí, že akné je pouze projevem určitého typu pleti, a to pleti mastné. Mastná pleť totiž produkuje přílišné množství mazu, který ucpává póry, v nichž poté vznikají záněty – akné. V tomto případě by bylo smutnou pravdou, že ať budeme dělat cokoli, pokud máme mastnou pleť, akné se nezbavíme nikdy. Samozřejmě, že žena s mastnou pletí nebude trpět na „pubertální“ akné celý život, nicméně „akné“ nejsou jen bolestivé, hnisající pubertální nepříjemnosti, nýbrž také černé tečky či drobné „osypání“ pleti, které ani v dospělosti nejsou žádnou zvláštností.

    I pokud je však akné důsledkem mastné pleti, nemusíme samozřejmě jen zoufale sedět, nýbrž můžeme se snažit zkoumat, zda osvědčené rady na léčbu akné nepomohou také nám. Rozhodně bychom se měly snažit přijímat dostatečné množství tekutin (nicméně zase to nesmíme přehánět, abychom úplně nevyčerpaly naše ledviny), vyhnout se mastným, nezdravým jídlům a stresu. To jsou však rady, které jsou tak univerzální, že se doporučují téměř při všech potížích. Existují nějaké speciální rady přímo na léčbu akné?

    Říká se, že na akné pomáhá přímé slunce, které pleť vysuší a tím také „dezinfikuje“.

    Pokud nechceme kvůli léčbě akné podnikat přímo cestu k dalekému moři, můžeme si pomoci saunou či soláriem. Solárium je však pravděpodobně natolik nezdravé, že bychom ho rozhodně neměly využívat příliš často.

    Pokud trpíme opravdu silným akné, můžeme zajít pro radu a lék na předpis k dermatologovi. Z vlastní zkušenosti však mohu říci, že tyto léky jsou sice poměrně silné, nicméně většinou způsobí spíše vysušení a následné loupání kůže, aniž by zmohly něco proti samotnému akné. Jedinou osvědčenou dermatologickou léčbu představují snad jen antibiotika, která jsou však zase zrádná tím, že po jejich dobrání se čistá pleť zase znovu zhorší.

    Zřejmě nejlepším pomocníkem pro ženy trpící na akné je nakonec zřejmě hormonální antikoncepce, jejíž účinek v boji proti akné by potvrdilo pravděpodobně nejméně devadesát procent žen. Že by tedy problémy s akné souvisely nakonec nejvíce s hladinou hormonů v lidském organismu? Zřejmě to bude opravdu jedna z hlavních příčin – uvědomme si například, že akné se nám zhoršuje vždy před menstruací. Nicméně hormonální antikoncepce má též mnoho nemilých vedlejších účinků (nabírání váhy, náladovost, podrážděnost), takže její nasazení bychom měly vždy pečlivě rozvážit, abychom si vyřešením jednoho problému nepřivodily problémy větší.

    Přečtěte si také: