Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Okénko do světa módy

    5.2.2011, Tereza Menclová

    Procházky po Praze mi připomínají módní přehlídky. Jakmile zabloudíte do turistického epicentra uprostřed města, nestačíte se divit, kolik lidí se zde koncentruje. Češi, Němci, Rusové, Japonci, Italové a mnozí další příslušníci různých národností, ženy, muži, děti, náctiletí. Pro milovníky módy je to mnohdy skutečně zajímavá podívaná, jelikož každý člověk má jiný styl oblékání a odlišný vkus, a v takovém multikulturním městě není nouze o zajímavé modely. Navíc téměř všechny ulice jsou lemovány nejrůznějšími módními butiky, pestré a lákavé výlohy hypnotizují potenciální zákazníky. Tato městská džungle mě přivádí na otázku, proč je pro dnešní společnost móda důležitá? A čím vším může být pro některé z nás zajímavá?

    Původní francouzské slovo „mode“ vzniklo z latinského „modus“, což v překladu znamená způsob, pravidlo, vzhled. Móda má obrovský vliv na náš vkus. Ukazuje nám, co se aktuálně nosí, jaké zrovna letí sestřihy a účesy, které doplňky by nám neměly chybět, pokud chceme, aby náš outfit byl in. Samozřejmě módní trendy se neprosazují jen v oblékání, ale také v hudbě, umění, architektuře, gastronomii, určitou měrou i v politice. Neustále přicházejí nové módní vlny, jež jsou často obohaceny o prvky z minulých ér. I dnes můžeme narazit na modely, které připomínají například styl 60. a 70. let. Móda má neuvěřitelně dlouhou a zajímavou historii, ať už se zajímáme spíše o textilní výrobu, nebo třeba o architekturu.

    Ačkoliv se vlny nových trendů šíří téměř celým světem, módní průmysl se v různých zemích značně odlišuje. Jedním z nejvýznamnějších módních center je bezpochyby Francie a její nesmrtelné luxusní značky, jmenovitě Chanel, Louis Vuitton, Dior, Yves Saint Laurent, Lacoste, Christian Lacroix a další. Samotná Paříž je pak jednou z největších módních metropolí, vyhlášený Paris Fashion Week se stal celosvětovým fenoménem a ovlivňuje trendy v ostatních vyspělých státech. Francouzi jsou proslulí svým elegantním, vkusným oblékáním, a navíc v jejich zemi přežívá několik legend módního průmyslu. Velmi známá je např. birkinka, jinak také Birkin bag, asi nejžádanější kabelka vůbec, pojmenovaná po zpěvačce Jane Birkin. Tento módní kousek je skutečným klenotem v šatníku každé úspěšné ženy, birkinka je nálepkou luxusu. O tom svědčí i její cena, jež se pohybuje v řádech stovek tisíc. Dále nesmím opomenout exkluzivní kabelky s monogramem značky Louis Vuitton, jejichž typický vzor, nezaměnitelný s doplňky ostatních návrhářů, je proslavil po celém světě. Nesmrtelnou ikonou módního průmyslu se také stala talentovaná designérka Coco Chanel spolu se svými tvídovými obleky, nápadnými perlovými náhrdelníky a černými šaty jednoduchého střihu. Našli bychom i další skvosty, připomněla jsem jen ty nejznámější.

    Pokud se posuneme po mapě směrem na jihovýchod, dostaneme se do země dobrého vína, horkého slunce, fotbalu a křupavé pizzy. Jak už mnozí jistě poznali, řeč je o Itálii. Tento jihoevropský stát je taktéž domovem vyspělého módního průmyslu a legendárních designérů. Mezi prvními budu určitě jmenovat návrháře Guccia Gucci, jenž založil v Itálii výrobu koženého jezdeckého zboží. Postupem času se věhlas této značky rozšířil do všech světových metropolí, za což se zasloužil i nynější ředitel a návrhář Tom Ford. Jedním z nejproslulejších výrobků této firmy je bezpochyby smyslný parfém Envy kombinující vůni magnólie, fialek, jasmínu a santalového dřeva. Další hvězda na pomyslném chodníku slávy módních návrhářů patří mistru Giannimu Versace, jenž stojí za zrodem asi nejpopulárnější značky vůbec. Od ostatních se lišil především úžasnou kreativitou a vkusem. Modely, vyhledávané slavnými celebritami a jinými významnými lidmi, jsou i po jeho smrti stále originální, provokativní, zachovávají si svůj erotický náboj. Do třetice všechno dobrého připomenu ještě jedno legendární jméno – Giorgio Armani. Jeho výrobní koncern se zaměřuje především na pánskou módu, jako zajímavost bych také mohla uvést, že Armani byl prvním módním návrhářem, který odmítl příliš hubené modelky.

    Nerada bych opomněla jednu módní supervelmoc, kterou Spojené státy americké skutečně jsou.  Většina z vás si ihned vybaví slavný pětidenní New York Fashion Week, tolik očekávanou událost, na níž se sjíždějí významné osobnosti z celého světa. Navíc komu by se nelíbilo nakupovat na takové 5h Avenue, což je nejdražší obchodní zóna na světě, prorostlá neuvěřitelným množstvím luxusních butiků. Také bych měla připomenout nějaké významné ikony amerického módního průmyslu, a proto začnu u věhlasného Calvina Kleina. Tento návrhář židovského původu proslul svých mistrovským kombinováním barev a také určitou provokativností. Jeho modely džínsů bývají velmi často unisex, mohou je tedy nosit jak ženy, tak muži. Pro zajímavost, společnost CK je nyní pod jednou střechou a pod jednotným vedením se značkou dalšího amerického designéra Tommyho Hilfingera, jenž stojí v čele celé velké firmy. V USA fušuje do návrhářství také nejedna známá celebrita, ať už to je Victoria Beckham se svojí nejnovější úspěšnou kolekcí, nebo třeba sestry Olsenovy.

    Jak je jistě patrné, svět módy je skutečně obrovský a bohužel není v mých silách, abych vše důležité obsáhla v jediném článku. Mohla jsem zmínit také úspěšnou britskou návrhářku Stellu McCartney, anglickou módu, z níž čerpá současný módní průmysl inspiraci pro podzimní kolekce, módního mága Alexandera McQueena, jehož nedávné úmrtí zasáhlo téměř každého milovníka nejnovějších trendů. Primárně bylo mým úkolem poukázat na to, jak je toto téma obsáhlé, móda nezahrnuje pouze davové šílenství v nákupních centrech a promenádování modelek po molu. Každý model je výplodem velmi kreativní fantazie a představuje poměrně velké úsilí, které musel daný návrhář vynaložit, aby uspokojil poptávku zákazníků. Vymyslet novou kolekci na každé jednotlivé období nebude zase taková legrace.

    Přečtěte si také: