Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nakupovat v Praze? V módě jsou obchodní centra

    30.11.2010, Dagmar Čechová

    Módou posledních let je trávit víkend v obchodním centru. A že je z čeho vybírat. Jen v Praze se nachází 18 nákupních center. Nakupování zde je stále oblíbenější, protože tu najdete všechno – od potravin přes oblečení až po kina a restaurace.

    Největším a nejoblíbenějším obchodním domem v Praze je Centrum Chodov. Zahrnuje plochu 55 tisíc metrů čtverečních plných obchodů a restaurací. Zajímavostí je, že toto centrum je stále ve své tzv. I etapě, předpokládá se tedy další rozšíření o další dvě etapy, které by měly zahrnovat obchodní, kancelářské i rezidenční plochy. Po dokončení by celý komplex měl čítat 122 tisíc metrů čtverečních.

    Po 19 měsících výstavby a 4 miliardách investovaných korun bylo Centrum Chodov 9. listopadu 2005 slavnostně otevřeno. Strategicky je umístěno v těsné blízkosti stanice metra Chodov a dálnice D1 na Brno. Chodov se nachází na šesti podlažích, z čehož obchody najdete v -2, 0 a 1. Na střeše (2. patro) se kromě parkoviště, které je také v podlažích -4 a -3, nalézá fitness a kavárna. Na Chodově naleznete 212 obchodů, 12 restaurací a 11 kaváren. Velkou nevýhodou je ale absence kina.

    Druhým „nej“ v oblasti pražských nákupních domů je Obchodní centrum Nový Smíchov. Je prvním z novodobých center postavených po revoluci. Výstavba trvala od roku 1999 do roku 2001. S užitnou plochou 85 tisíc metrů čtverečních se Anděl řadí mezi velká nákupní centra.

    Vzhledem k poloze je Nový Smíchov oproti většině nákupních center zvýhodněn. Nachází se v blízkosti stanice metra Anděl a v přímé blízkosti mnoha tramvajových spojů. Plocha centra se rozkládá na pěti patrech, přičemž dvě podzemní zabírají parkoviště s kapacitou 2200 míst. Obchodů zde najdete 150, dále pak dvoupatrový hypermarket, multiplex, fitness, bowling a několik restaurací a kaváren.

    Nejluxusnějším obchodním domem je pravděpodobně Palladium, které naleznete v samém srdci Prahy na Náměstí republiky v přímé blízkosti metra. Otevřen byl roku 2007 na místě bývalých kasáren. Díky přestavbě této budovy došlo zároveň k revitalizaci okolního náměstí – především změnu na pěší zónu. Při výstavbě také probíhaly archeologické vykopávky, jejichž některé nálezy dnes slouží jako výzdoba centra.

    Palladium obývá celých jedenáct pater, pět z toho podzemních, kromě obchodů se zde ovšem nacházejí i kancelářské prostory. Najdete zde však přes 180 obchodů a 20 restaurací a kaváren, z nichž většina se jinde v Praze nenachází.

    Přečtěte si také: