Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Japonská inspirace - Kanzaši

    27.10.2010, Zuzana Fořtová

    Japonsko a jeho kultura se stávají v současné době v západním světě stále oblíbenější, dokonce lze snad mluvit o „japonském boomu“. Milovníků manga a anime je - zvláště mezi mladými lidmi – nespočet, pro nás ostatní se stalo neodolatelným pokušením ochutnávání rozličných druhů suši v suši barech, popíjení výborných japonských zelených čajů v čajovnách či praktikování nejrůznějších japonských sportů od karate po kendo.

    Pozornost nás žen však může vzbudit ještě další stránka japonské kultury – totiž móda. Nemluvím nyní o rozmáhající se nabídce různého oblečení à la „japan style“, totiž o oblečení pochybné kvality s ještě pochybnější souvislostí s čímkoli japonským, nýbrž o nádherných módních doplňcích se zvukomalebně jemným japonským názvem kanzaši.

    S kým jsou v Japonsku kanzaši spojeny a o jaké ozdoby přesně jde? Kanzaši byly tradičně především ozdobou gejš. Stále panuje velmi rozšířený názor, že gejšy jsou vlastně „japonské prostitutky“, ale to není pravda – gejša byla kultivovaná společnice, která mužům nenabízela své tělo (mohla nanejvýše lehce flirtovat), nýbrž procházela velmi náročným, dlouhým výcvikem, aby byla vzdělána ve všech japonských uměních od zpěvu a tance po přípravu čajového obřadu. A gejša musela být samozřejmě též krásná – k čemuž využívala mimo nádherných, rafinovaně zdobených kimon také právě kanzaši, ozdoby do vlasů. Kanzaši bylo původně označení pro jakoukoli vlasovou ozdobu od různých hřebínků a jehlic po látkové dekorace, spony atd.

    V současné době v evropském prostředí je kanzaši označení pouze pro látkovou ozdobu ve tvaru květiny (správné označení je hana kanzaši, protože hana znamená japonsky právě „květina“), která může být broží, sponkou do vlasů, ozdobou náušnic či čelenky.

    Květinové kanzaši by se měly vyrábět z kvalitních japonských dekorativních látek. Styl výroby je velmi složitý a vyžaduje téměř andělskou trpělivost, zvláště jde-li o kanzaši malých rozměrů. Postup je podobný jako při skládání známých japonských origami, přičemž se skládá každý okvětní lístek zvlášť – jednotlivé lístky poté přišíváme k sobě, čímž nám postupně pod rukama „rozkvétá“ výsledná „květina“.

    Gejšy nosily ve vlasech květinové kanzaši až o devadesáti lístcích, přičemž barva květin i jejich aranžování se měnilo podle ročního období. V současnosti se vše zjednodušilo – setkáváme se většinou s kanzaši pouze o šesti až sedmi lístcích, a ani barevné kombinace květů nemusí korespondovat s počasím. Přesto však dokonalé sladění barev je i pro moderní Japonky samozřejmě nutností.

    Přečtěte si také: