Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Dokonalá pleť - tipy na líčení

    21.10.2010, Zuzana Fořtová

    K neodmyslitelné součásti života ženy patří jistě líčení. Někdo se líčí výrazněji, jiný méně nebo téměř vůbec. Ať už však naše „image“ bude jakkoli výrazná, platí, že nejdůležitějším základem je upravená pleť. V tomto článku se podíváme na to, které hlavní kroky by neměly chybět v každodenní péči o dobře nalíčenou pleť.

    Základem by měl být krém, který volíme podle typu naší pleti. Pokud máme pleť mastnou, volíme krém, který má pleť zbavovat přebytečného mazu. Nesmíme však na druhou stranu pleť vysušit úplně. Častou chybou v péči o mastnou pleť je její úplná dehydratace, která se poté projevuje šupinkami a loupáním kůže. Proto bychom měly matující krém proti mastnotě vhodně doplnit též hydratačním krémem. Pokud máme suchou pleť, je na místě samozřejmě též krém hydratační a vyživující.

    Po krému může následovat již nanesení make-upu, nicméně proč bychom se ochuzovaly o skvělou novinku kosmetického průmyslu – podkladovou bázi pod make-up! Podkladová báze má za úkol připravit pleť na make-up tím, že ji zmatní a především vyhladí, takže make-up poté nebude zdůrazňovat nedokonalosti pleti (vrásky, jizvičky atd.), protože bude nanesen na téměř dokonale hladký povrch pleti. Podkladovou bázi nabízí mnoho kosmetických značek, například Givenchy, L‘Oréal, Clarins, Lancome, Elisabet Arden a další. Při srovnání kvality a ceny však mohu jednoznačně doporučit především relativně levnou a velmi kvalitní podkladovou bázi od Dermacolu.

    Pokud trpíme na viditelné nedostatky pleti (červená místa, kruhy pod očima, jizvy po akné), můžeme použít korektor – jde většinou o velmi krycí make-up, který by při nanesení na celý obličej vytvořil nepříjemný efekt masky, proto se používá pouze lokálně. Samozřejmě nejčastější jsou korektory tělových barev, nicméně existují též barevné korektory, které účinkují na základě kombinace protikladných barev – na červená místa použijeme kontrastní barvu zelenou, na modré kruhy pod očima zase žlutou.

    Nyní se konečně můžeme pustit do make-upu. Zde máme na výběr z velkého množství typů make-upů. Můžeme používat nejznámější formu make-upu – make-up tekutý, který nanášíme prsty nebo štětečkem. Nebo můžeme zkusit sypký make-up, který se nanáší štětcem, či tuhý make-up, který aplikujeme nejlépe houbičkou. Značek make-upů je nepřeberné množství a ne vždy platí, že dražší je nutně lepší. V tomto případě musíme zkoušet, co právě nám vyhovuje – jaký odstín, jaká konzistence, jaká míra krytí nedokonalostí pleti, jaká značka atd.

    Na závěr můžeme nanést ještě tvářenku pro zdůraznění „růžových líček“ a vše zapečetit pudrem. Můžeme použít pudr, který přidá k make-upu ještě trochu barvy či transparentní pudr, který jen „zafixuje“ již dokonalé líčení.

    Přečtěte si také: