Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Co se vám vaše vlasy snaží říct?

    30.9.2010, Kateřina Prokešová

    Vlasy jsou korunou krásy - i jen z tohoto známého rčení je zřejmé, jakou pozornost svým vlasům většina z nás přikládá. Proto nám jen těžko unikne změna jejich kvality, hustoty či vzhledu - a právě proto jsou vlasy výhodným indikátorem problémů se zdravím, stravováním nebo životním stylem. Na co se vás tedy vaše vlasy snaží upozornit?

    Každý den každému z nás vypadne určité množství vlasů, což je nezbytné pro jejich postupnou neustálou obnovu. Toto množství většinou ani nepostřehneme; všímáte si ale zvýšeného řídnutí přímo na hlavě, nebo máte hřeben plný chomáčů vlasů? Potom je třeba začít pátrat po příčině. Rychlost a intenzita vypadávání se řídí podle roční doby, ale může signalizovat také lehčí i vážnější zdravotní potíže. V první řadě může jít o problémy se štítnou žlázou, a to o jak její zvýšenou, tak sníženou funkci. Odlišit tyto dva problémy lze podle dalších vedlejších příznaků - u hyperfunkce (zvýšená činnost) jsou problémy s vlasy doprovázeny hlavně bušením srdce, mastnější pletí, zvýšeným pocením a celkovým pocitem horka v důsledku zrychleného metabolismu. Naopak hypofunkce (činnost snížená) je provázena otoky, přibíráním na váze, zimomřivostí a celkovou jakousi zpomaleností. V obou případech je třeba vyhledat pomoc praktického lékaře a posléze endokrinologa, který zjistí příčinu potíží - může jít o postižení autoimunitní, ale i o prostý nedostatek jódu ve stravě. Jód pak lze doplnit jódovými preparáty a dlouhodobě pak užíváním jodidované soli a zařazením mořských ryb do jídelníčku.

    U potíží se štítnou žlázou je vypadávání difuzní, tedy rovnoměrné po celé hlavě. Pokud se tvoří typické mužské „kouty“, je třeba myslet na možný nadbytek androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů v těle. Podobně se projevuje i syndrom polycystických ovarií - opět je třeba vyhledat odborného lékaře. Také je třeba zhodnotit stravu - máte ve stravě dost bílkovin? Ty jsou jako stavební kámen celého těla samozřejmě důležité i pro vlasy, které při jejich nedostatku trpí a slábnou. Doplňte je častou konzumací luštěnin, masa nebo vajec. Také měď, která se nachází hlavně ve vejcích, ořechách či mase působí proti vypadávání vlasů, ale pozor, jen v rozumných dávkách - příliš mnoho mědi může naopak vypadávání způsobovat.

    Jsou vaše vlasy suché, bez lesku, lámou se? Jistě, můžete zkusit některý z kosmetických přípravků, které vyživují vlasy takzvaně zvenku, ale pokud vlasy nemáte přímo zničené barvením, pravděpodobně budou tyto problémy způsobeny problémem „vnitřní“, tedy nedostatkem některých významných minerálů a stopových prvků. Možná vám chybí křemík; pak se zaměřte na zařazení sóji, mořských plodů či rýže do vaší stravy. Možná je na vině nedostatek železa, který mimo problémů s vlasy může způsobovat i častou únavu a bledost v důsledku chudokrevnosti. Pak jezte více masa, jater, mléčných výrobků, listové zeleniny a obilnin. Velmi častou příčinou suchých vlasů bez lesku je spojený nedostatek zinku a vitamínu A, které jsou společně nezbytné pro jejich kvalitní růst. Dobré je doplňovat zinek slunečnicovými a lněnými semínky, celozrnnými potravinami či špenátem. Neméně důležitý je i vápník.

    Úporným problémem často bývá i pytiriáza, lidově lupy. Téma je to široké, rozsahem na celý samostatný článek někdy příště.

    Přečtěte si také: